Германия се опасява от втора вълна на Ковид-19 заради недостиг на лекари

Началото на учебната година също буди тревоги

31.07.2020 | 22:42 Редактор: Ивет Арабова
Германия се опасява от втора вълна на Ковид-19 заради недостиг на лекари

За последното денонощие в Германия са регистрирани 870 нови случая на коронавирус. Най-малко 208 698 души са заразени от началото на пандемията досега, а смъртните случаи са 9141, сочат данните на института "Роберт Кох".

Според експертите на "Роберт Кох", ръстът в регистрираните заболявания се дължи на недостатъчното спазване на наложените мерки. "Може би се намираме в началото на втора вълна от пандемията", заяви президентът на института Лотар Вилер.

Недостиг на лекари в здравните служби

"Растящият брой на инфекциите ни изправя пред гигантски проблем. Нямаме достатъчно персонал, за да посрещнем евентуална втора вълна", казва председателката на Федералния съюз на лекарите от общинското здравеопазване Уте Тайхерт. Здравните служби междувременно се опасяват от наплив на хора с инфекции. А това би ги изправило пред огромни трудности, главно поради недостиг на кадри. 

Федералните власти смятат да подсилят здравните служби, включително и с нови назначения, но докато това стане ще измине доста време. Затова на много места започват да търсят спешен изход от ситуацията – създават национален регистър с имена на доброволни сътрудници, които вече са преминали съответно обучение.

Призив за повече дисциплина

Търговците в Германия от своя страна се опасяват от евентуално връщане на строгата карантина от началните месеци на пандемията. Подобно нещо би докарало гигантска вълна от фалити. Затова от Съюза на германските търговци призовават хората да се придържат към правилата за хигиена и дистанция.

"Много съм обезпокоен от това, че мнозина не спазват всички изисквания и броят на заразените отново расте", предупреди председателят на Съюза Йозеф Санктйоханзер. Той апелира към чувството за отговорност на потребителите: "Не допускайте да унищожим ефекта от постигнатото".

Санктйоханзер смята, че ако се върнат ограниченията, много от фирмите няма да оцелеят. И до момента има около 50 000 търговски средища, които са силно застрашени от фалит. А загубите на фирмите, които бяха принудени да прекратят работа по време на карантината, навярно ще възлязат на около 40 милиарда евро. Особено засегнат е текстилният бранш, както и големите търговски вериги. Затова пък търговията в интернет процъфтява, предава "Дойче Веле".

Началото на учебната година буди тревоги

В няколко различни федерални провинции в момента има увеличаващ се брой инфекции. Има и опасения, че с началото на учебната година, която на някои места започва още в понеделник (3.8), заболяванията ще нараснат допълнително. Германския учителски съюз изрази в своя позиция становището, че училищата не са достатъчно подготвени за редовното провеждане на учебния процес. Прилагането на някои от необходимите хигиенни мерки не навсякъде е гарантирано, твърдят педагозите. 

Снимка: Bloomberg/Krisztian Bocsi

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК