Германия тества за коронавирус всички пристигащи от 130 рискови страни

Институтът "Роберт Кох" причислява близо 130 държави към списъка

30.07.2020 | 12:38 Редактор: Тодор Петров
Германия тества за коронавирус всички пристигащи от 130 рискови страни

Тестовете за коронавирус стават задължителни за всеки, който пристига в Германия от рискова държава. Задължителните проверки влизат в сила от понеделник (3 август). Само в провинция Бавария те са в сила още от днес ( 30.07). 

Здравният министър Йенс Шпан изрази принципни възражения срещу задължителното тестване на всички граждани, завръщащи се от отпуска в чужбина. Според него тестът представлява "сериозно нарушаване на личната сфера", което би трябвало да е оправдано със сериозни аргументи.

Заместник-председателят на Синдиката на служителите в полицията Йорг Радек обаче смята, че в краен случай тестовете биха могли да се налагат и с принуда.

Резултатите от доброволните тестове на летището във Франкфурт на Майн показват, че 80% от позитивните резултати са на пристигащи от страни, които дори не са били категоризирани като "рискови". На пристигащите от т. нар. рискови държави в момента се налага двуседмична карантина, ако те не представят актуален тест, удостоверяващ, че не са заразени.

Рисковите страни и условията

Институтът "Роберт Кох" причислява близо 130 държави към рисковите страни - от Афганистан до Централноафриканската република. Сред тях са САЩ, Русия, Турция, Израел, Мароко, както и държави от Западните Балкани като Сърбия и Босна и Херцеговина. Люксембург е единствената "рискова държава" в ЕС, предаде "Дойче веле".

Най-важният критерий е броят на новите инфекции за последните седем дни. Ако те са над 50 на 100 000 души, страната получава определението "рискова". В решението се взимат предвид и други фактори - дали огнището на Ковид-19 е само локално или по-обширно, колко тестове се правят и какви мерки предприема съответната държава за борба срещу пандемията.

Министерството на вътрешните работи на Германия в момента съветва да не се пътува и до определени региони - например - Каталуния, Арагон и Навара в Северна Испания. Пиренейската държава обаче не е официално обявена като рискова.

Резултатът се получава чрез мобилно приложение

На летищата и пристанищата ще бъдат изградени центрове за тестване на пристигащите пътници от чужбина. Кой точно ще бъде тестван, ще става ясно от специалните формуляри, които те ще попълват. В тях те ще посочват и държавата, от която пристигат. Центрове за тестване вече са изградени във Франкфурт, Дюселдорф, Кьолн, Дортмунд и други градове. 

При доброволното тестване на летището Кьолн-Бон медицинският персонал събира контактите на изследваните пътници и ги информира за резултата в рамките на 24 часа чрез мобилно приложение. Докато получат резултата, пътувалите трябва да останат под карантина. Ако резултатът е негативен, задължението за 14-дневна изолация отпада.

Тестовете ще са безплатни за пристигащите от "рискови" региони. За това се договориха федералните и провинциални власти миналата седмица. 

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК