Драконовски мерки в цял окръг в Германия заради Ковид-19

Жителите на Гютерсло ще могат да се тестват безплатно

23.06.2020 | 15:10 Редактор: Тодор Петров

Крачка назад за Германия. Властите сложиха под карантина окръг Гютерсло, където се намира кланицата-огнище на Ковид-19. Броят на заразените служители в завода вече надхвърля 1500, като сред тях има и български граждани.

Животът на 360 000 души в германския окръг Гютерсло ще бъде силно ограничен заради нарастващия брой заболели от Ковид-19 в месопреработвателния завод "Тьонис". Затварят барове, музеи, кина и фитнес зали. Ресторантите ще могат да доставят храна само по домовете.

По-строгите мерки за социално дистанциране също влизат в сила. Хората ще могат да се срещнат само с един човек извън домакинството. Училищата и детските ясли са затворени. Не е забранено напускането на района, но премиерът на Сверен Рейн-Вестфалия - Армин Лашет призова хората да не пътуват.

всички жители на окръга ще могат да се тестват безплатно за коронавирус. Лашет поясни, че ограниченията ще важат до 30 юни. Малко след избухването на огнището в кланицата, той обвини българските и румънските работници за разпространението на вируса.

Сега той хвърли вина и върху гиганта в месопреработвателния сектор. По думите му компанията не е проявила желание да сътрудничи. На властите е бил отказан достъп до личните данни на работниците. В крайна сметка те са данните са изискани по съдебен път.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК