Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие

Кредиторите притискат Атина да предприеме нови мерки, за да запълни очакваната фискална дупка.

11.11.2013 | 08:56
Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие

Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие, поискан от опозицията. Това стана с гласовете на 153 от общо 300 депутати в парламента. Крехкото мнозинство на управляващата коалиция беше намалено допълнително, тъй като управляващите изключиха от редиците си депутат от социалистическата партия ПАСОК, защото гласува с опозицията по време на вота.

Мнозинството, което подкрепя правителството на Андонис Самарас се държи едва от четири гласа.

Вотът на недоверие беше поискан от партия „Сириза“, която остро се противопоставя на мерките за икономии, които изпълнява страната, като условие, за да получи спасителна помощ от международните кредитори.

Повод за него стана нахлуването на полицията в сградата на националната телевизия ЕРТ миналия четвъртък, когато беше принудително спряна стачката на вече уволнените журналисти.

Дебатът около кабинета се състоя по време на важна инспекция от страна на тройката кредитори, които са в Атина, за да проверят изпълнението на реформите. Те трябва да дадат зелена светлина за отпускането на 5,9 млрд. евро от спасителната програма.

Кредиторите и премиерът не са единодушни за допълнителните средства, които Атина може да спести, за да постигне бюджетните си цели за 2014 г.

Според условията на спасителната програма от 240 млрд. евро Гърция трябва да постигне първичен бюджетен излишък, преди плащанията по лихвите, в размер на 2,75 млрд. евро през 2014 г. Те се равняват на 1,5% от БВП на страната.

Според кредиторите обаче Гърция ще постигне 2 млрд. евро излишък по-малко от поставената цел. Затова притискат Самарас да предприеме нови действия по изпълнение на фискалната дупка. Правителството обаче отхвърли варианта за нови съкращения на заплати и пенсии и разчита на съживяване на икономиката и успехи в борбата с укриването на данъци.