Силни пожари обхванаха 11 американски щата

Огънят вече обхваща 136 квадратни километра или два пъти колкото е площта на Сан Франциско.

23.08.2013 | 10:45
Силни пожари обхванаха 11 американски щата

Силни пожари бушуват в 11 американски щата. Най-тежко е положението в Калифорния и Националния парк „Йосемити“. Броят на евакуираните се увеличава, а губернаторът на щата Джери Браун обяви извънредно положение. Огънят вече обхваща 136 квадратни километра или два пъти колкото е площта на Сан Франциско.

Хиляди граждани, чийто домове са застрашени от стихията, са настанени във временни лагери. Пожарникарите изпитват сериозни трудности с овладяването на огъня заради вятъра. Под пълен контрол е едва 1% от територията на пожара, при положение че в определен момент огнеборците контролираха 5% от него. Щетите вече наближават три милиона долара.

Пожарът е причинил повреди върху комуникациите , електричеството и водоснабдяването, обявиха властите в Сан Франциско. Щети са нанесени на един от големите резервоари в региона, който доставя вода на 2,6 милиона жители на крайбрежието. Качеството на питейната вода и количеството на доставките й обаче не са засегнати към момента. Затворени остават важни пътни артерии в националния парк „Йосемити“.

Температурата в района на пожара е висока и затруднява огнеборците, а влажността на въздуха варира между 50 и 60%.

Пожарът започна на 17 август и към момента застрашава над 2500 сгради в различни част на „Йосемити“. Остава тежко положението в Айдахо, Орегон и Монтана. От началото на годината, на територията на САЩ са станали над 30 хиляди пожара.