ЕС и САЩ призоваха за решение на египетския конфликт

Брюксел и Вашингтон посочиха временното египетско правителство като отговорно за първата крачка за излизане от политическата криза.

08.08.2013 | 15:55
ЕС и САЩ призоваха за решение на египетския конфликт

ЕС и САЩ призоваха в съвместно изявление всички страни в египетския конфликт да намерят начин да сложат край на политическата криза и да излязат от опасния кръговрат, в който се намират.

Брюксел и Вашингтон заявиха, че временното египетско правителство носи отговорността да направи първата крачка в този процес.

Реакцията на европейските и американските дипломати дойде, след като временният президент на Египет Адли Мансур обяви, че опитите за чуждестранна медиация и посредничество в конфликта са се провалили.

Според Мансур опитите на САЩ, ЕС, Катар и ОАЕ да помогнат за възобновяването на нормалния политически живот в страната са били неефективни, не са постигнали очакваните резултати и няма почва за продължаване на разговорите. По този начин не се вижда скорошно решение на кризата, която започна след свалянето на президента Мохамед Мурси от власт на 3 юли.

Оттогава в страната има протести и сблъсъци между армията и поддръжници на сваления държавен глава. Временното правителство и „Мюсюлмански братя“ си прехвърлят вината и отговорността за напрежението.

Няма светлина в тунела и за кризата в Сирия. Последната новина, свързана с нея е, че САЩ ще предоставят 195 милиона долара допълнително за хуманитарна помощ. По този начин общата хуманитарната помощ от Вашингтон за Сирия ще превиши 1 млрд. долара от началото на кризата.