Трябва да знаете това, ако планирате лятна почивка в чужбина

Запознайте се със ситуацията в Гърция, Италия, Испания, Франция, Австрия

19.05.2020 | 15:27 Редактор: Тодор Петров
Трябва да знаете това, ако планирате лятна почивка в чужбина

Планираното отваряне на границите в много държави в Европа от средата на юни поражда надежда, че летните ваканции може да бъдат прекарани и в чужбина. Някои страни се подготвят за летния сезон, а други все още трябва да преодолеят определени предизвикателства, информира Der Tagesspiegel, цитиран от Bloombergtv.bg.

Испания

Всякакви планове за Испания през лятото на 2020 г. за международните туристи все още не са сигурни. Дори на испанците все още е забранено да пътуват до други области в своята страна.

Освен това, от 15 май чуждестранните посетители трябва да бъдат поставени под карантина за две седмици. Мярката се прилага до приключване на извънредното положение.

Въпреки това се наблюдава постепенно облекчаване на някои от мерките, дори и без все още да е ясно какви биха били последствията за туризма от това. Поне в някои части на страната на хотелите бе разрешено до отварят отново, но при строги условия.

Гърция

Атина разрешава всички пътувания в рамките на страната от 18 май, когато стартиратретата фаза от облекчаването на рестриктивните мерки срещу пандемията. Туристическата дейност ще бъде възобновена от 1 юли. Във ваканционните морски курорсти шезлонгите и чадърите трябва да са на разстояние около три до пет метра.

Междувременно в страната възникна дебат дали ястията трябва да се сервират на шведска маса или директно на всяка отделна. Туризмът е изключително важен за страната, оставила зад себе си голяма икономическа криза. В последната година Гърция привлече 33 милиона туристи. 

Прогнозите на индустрията са били за приходи от над 22 милиарда евро през 2020 г. По последни изчисления те едва ли ще възлизат на повече от 2 милиарда евро. Около 65% от хотелиерите се опасяват, че няма да стартират дейност това лято.

Франция

В продължение на два месеца французите можеха да виждат красивите си плажове само от разстояние. С отхлабването на ограниченията за движение сега това се променя.

Регионалните власти решават кои плажове на Средиземно море, Атлантика и Северно море се отварят отново. Два плажа за плуване и риболов вече са отворени в Лоар Атлантик, департамент в регион Пеи дьо ла Лоар, западна Франция. Други, в северната и южната част на страната, предстои да ги последват.

Все още има забрана за пътуване към средиземноморския остров Корсика. Не е определена дата за откриване за хотели, ресторанти и кафенета. Това ще бъде решено едва в края на май.

Не е ясно кога могат да бъдат посетени от туристи дори забележителности като Айфеловата кула. Големи музеи като Лувъра в Париж е малко вероятно да отворят вратите до септември. По-малките музеи могат отново да приемат посетители.

Италия

Премиерът на Италия Джузепе Конте вече даде на своите сънародници надежда за лятна ваканция, след като стана ясно, че плажовете ще бъдат отворени. Но все още не е ясно дали и кога Италия отново може да отвори границите си за чуждестранни туристи. 

В Южен Тирол обаче хотелите ще се отварят в края на май. Междувременно страната все още провежда дискусии относно правилата за разстояние на плажа, в морето и за децата на пясъка.

Австрия

Облекчаването на мерките в Австрия са големи. Много почиващи вече са резервирали летния си престой в страната, богата на планини и езера, още преди да започне разпространението на коронавируса. Има много признаци, че там през лятото ще може да се пътува свободно. Германците са най-важната категория туристи за Австрия. Тя към момента регистрира изключително нисък брой заразени с коронавирус. Очаква се музеи, планински жп линии и лифтове, както и увеселителни паркове да бъдат отворени отново през следващите няколко седмици.

От петък е отворен и дворецът Шьонбрун, някога обитаван от Елисавета Австрийска, известна още като императрица Сиси. Посетителите обаче трябва да носят предпазни средства. Облекченията в областта на културата все още се обмислят. Театрите и фестивалите все още не са сигурни дали, кога и при какви условия ще могат да подновят дейност и да събират публика на живо.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 2
Деси
преди 3 години