Италия и Испания постепенно се връщат към нормалния живот

В Белгия и Дания отварят врати училищата

18.05.2020 | 14:26 Редактор: Александра Иванова

Rедица страни в Европа преминават към следващ етап в облекчаване на рестрикциите покрай Ковид-19. След повече от два месеца в Италия отварят всички магазини, но при спазването на строги мерки. В малките търговски обекти ще се допуска по един клиент. При пробване на дрехи ще се носят ръкавици.

Отварят и ресторантите, но при спазване на изискване за различни входове и изходи за клиентите. На много места ще се мери температурата на влизане. В ресторантите и кафенетата се изисква спазване на дистанция от 1 метър. Насърчава се използването на външните градини. Посещение на големи групи хора не е позволено.

Отварят врати и фризьорските салони. Възобновяват работа музеите, както и храмовете. Плажовете също могат да се посещават, но при 1,5 метра между шезлонгите. А в такситата е задължително носене на маска и клиентът ще трябва да сяда на задната седалка. 

Ресторантьори обаче се събраха на протест в Рим и заявиха, че не са готови отново да започнат работа. Причината – нуждаят се от икономическа помощ от държавата. 

"Ако не получим финансова подкрепа, ние не можем да рестартираме нашия бизнес", категоричен бе ресторантьорът Паоло Бианкини.

В Испания баровете, кафенетата и ресторантите също отварят външните си тераси за посетители при заетост от 50%. Частично ще могат да възобновят работа спортните зали, музеите, театрите, църквите. Отварят врати и хотели, но без зоните за общо ползване и ресторантите в тях. 

В съседна Гърция отварят археологическите обекти, парковете, ботаническите градини, спортните зали, площадки, басейни. Ще е възможно да се пътува между отделните райони, както и по море до остров Крит и по суша до остров Евбея. Възобновяват се часовете за прогимназиалните и гимназиалните класове. Отварят се и търговските центрове, подновяват се филмовите снимки и театралните репетиции. 

В Ирландия започва първата вълна на облекчаване на мерките. Поетапно някои от заетите, като строителните работници, градинарите, търговците на дребно навън започват работа. Разрешават се и пътувания при необходимост до 20 километра от дома. 

В Белгия и Дания отварят врати училищата. В Словения пък се отменят всички ограничения за работа на магазините, ресторантите и фирмите за услуги. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да, знаем. Вече писахте няколко пъти, че разхлабват мерките. Помним по ден, два все още. Сигнализирай за неуместен коментар