Ще влизаме без карантина от Гърция и Сърбия от 1 юни (ОБНОВЕНА)

Борисов отговори на коментарите на президента 

19.05.2020 | 14:35 Редактор: Ивет Арабова

"С Гърция се договорихме - от 1 юни пускаме свободно без карантиниране бизнес, семейни, дипломатически, хуманитарни и транспортни връзки. Същото е договорено със Сърбия в двустранни декларации от 1 юни. Всички поздравиха България с най-добро справяне в региона с епидемията. Предупрежденията, които валят към нас, са от НАТО, СЗО. В момента данните са такива, че може с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи", заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. 

Борисов обяви, че Гърция вече има решение да отвори границите от 15 юни за чужди граждани.

"На 1 юни имам уговорка и с Вучич да види как се изгражда "Балкански поток", а с Мицотакис - интерконекторът с Гърция, магистрала "Струма". С колегите от Балканите започваме да работим много активно от 1 юни да паднат 14-дневните карантини и от двете страни. Дай Боже, да държим тези ниски прагове и да работят бизнесите на пълни обороти", добави Борисов.

Той посочи, че се обмисля отваряне на ресторантите на закрито от 1 юни. "Единственото ново ще е декларация с трите имена, телефон за контакти. Ако се окаже, че имаш близък болен, да могат да те намерят. От 1 юни мислим за отваряне на ресторантите. След като говорим за туризъм, смятам, че можем да отворим ресторантите", разясни Бойко Борисов.

Премиерът бе категоричен, че ще се срещне и с превозвачите, които днес излязоха на национален протест.

"Още чакаме 1 милион тестове. Въпреки недостига тестуваме горе-долу колкото всички останали", отбеляза министър-председателят.

Борисов коментира и изказването на Радев, направено по-рано днес в Елин Пелин. Държавният глава заяви, че ако той управлявал държавата, нямало да се краде толкова.

"Не вярвам, че един обединител на нацията може да произнесе такива думи. Ако си спомним тези 4 месеца на служебно правителство - имаше много скоростно желание да се похарчат за "Грипен"-ите милиарди. Ние никога не сме си позволили такъв тон и такива квалификации, да не говорим за хъкането и мъкането", изтъкна Бойко Борисов.

"Доктор Мутафийски е направил стотици хиляди операции, обедини Щаба, свършиха много работа. Всички колеги днес поздравяваха България. Няма да се учудя и да ни осъдят за това, че сме се справили много добре. Освен едно "Благодаря", не мисля, че Мутафчийски заслужава друго. Аз много го уважавам като доктор. Като легна в операционната при него, ми е правил какво ли не. Няма лидер в света от Китай до Щатите, който да не е всявал страх или да не е казал, че ще умират хора. Единственият, който ме е подкрепял през цялото време, беше Мангъров. Направихме много, сега искаме да направим още. Още малко сме ви нужни, няма кой друг да се справи по-добре", подчерта премиерът.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Доран
преди 3 години
И не само една. С повечко дисциплина и отговорност към околните ще преодолеем всичко. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Деси
преди 3 години