Консулът ни във Франкфурт: Няма данни за заразени българи в Косфелд

В кланицата в града са заразени повече от 180 служители

11.05.2020 | 19:10 Редактор: Ивет Арабова

Повече от 180 служители на месопреработвателно предприятие в град Косфелд, намиращ се в провинция Северен Рейн-Вестфалия, са дали положителна проба за Ковид-19. Сред тях румънци и поляци. "До момента няма информация за заразени българи", заяви за Bulgaria ON AIR генералният ни консул във Франкфурт Антоанета Байчева.

В засегнатата от Ковид-19 кланица работят 1200 служители. Местни медии съобщават, че по-голямата част от работната ръка се набира от Източна Европа, включително и България. Засега български граждани не са търсили помощ от дипломатическата ни мисия там. А германските власти са наредили временното затваряне на завода. 

"Всички служители ще бъдат тествани. Проби ще се вземат и от работниците в останалите кланици в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Те са близо 20 000", разясни здравният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман.

Той посочи, че отговорността за ситуацията носи местната индустрия. По думите му голям брой работници се настаняват в малки квартири, където условията за живот са лоши. Наредено е да бъдат извършени инспекции на общежитията.  "Проблеми с общежитията се обсъждат от много време", потвърди Антоанета Байчева.

Бизнес практиките на месопреработвателното предприятие в град Косфелд предизвикаха и протест. В страница във Facebook с над хиляда последователи се призовава за затварянето на завода. Срещу условията на работа се обяви и католическият пастор и защитник на правата на човека Питър Косен. По думите му трябва да се сложи край на "на съвременното робство".

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години