Ръст на заразените с Ковид-19 в Германия след облекчаването на мерките

Над 4,1 млн. станаха заразените в света с коронавирус

11.05.2020 | 10:12 Редактор: Александра Иванова

Над 4,1 млн. станаха заразените в света с коронавирус. Смъртните случаи са над 280 хиляди, излекуваните - милион и половина. Много страни в Европа разхлабват мерките.

В Германия се увеличават случаите на нови заразени. От института "Роберт Кох" съобщиха, че коефициентът на репродукция е достигнал 1,1. Този коефициент показва колко души заразява един носител на инфекцията. От 6 май започна облекчаване на мерките, което трябва да продължи, ако се спазва условието седмично броят на новите инфекции да не надвишава 50 на 100 000 жители. В страната има над 170 хиляди заразени и 7500 жертви.

Франция е разделена на зелена и червена зона според броя заразени. В червената зона, в която попада Париж с най-много болни, от днес гражданите ще могат да се придвижват в периметър от 100 километра от жилището си. Там редица ограничения остават. Някои магазини отварят, но не ресторантите и баровете. Карантината продължи 56 дни, а жертвите за този период са 26 000. 

"Въведените на 17 март рестрикции ще бъдат вдигнати постепенно през следващите няколко седмици", посочи министър-председателят на Франция Едуард Филип.

В Испания облекчените мерки важат само за половината от населението. Вече ще са достъпни части от заведенията на открито, с два метра разстояние между масите. В Мадрид мерките остават, тъй като е най-засегнатата област - с 64 хиляди заразени.  

Норвегия е първата държава в Европа, която отваря всички училища от днес. Магазините също се върнаха към нормалния режим на работа, ресторантите и баровете трябва да ограничават броя на посетителите си до началото на юни. А след това ще бъдат позволени и събитията с публика до 200 души. 

"Общественият живот трябва да се възстанови напълно до средата на юни", подчерта норвежкият премиер Ерна Солберг.

В Дания учениците също започнаха поетапно да се връщат в училищата, а ресторантите и кафенетата могат да отворят отново.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК