Южна Корея затвори над 2100 заведения само седмица след като отвориха

Избухнало е ново огнище, мъж с Ковид-19 посетил три клуба в сеулски квартал

10.05.2020 | 09:19 Редактор: Александра Иванова
Южна Корея затвори над 2100 заведения само седмица след като отвориха

Южна Корея затвори над 2100 нощни клубове, заведения, барове и ресторанти, само седмица след като отвориха врати. Причината - от един от тях избухна ново огнище на коронавирусната инфекция. Заведенията бяха отворени през миналия уикенд като стъпка в разхлабването на мерките за борба с коронавируса.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Южна Корея съобщиха, че в рамките на денонощието са били регистрирани 18 нови случая на коронавирус, всички освен един, свързани с 29-годишен мъж, посетил три клуба в сеулски квартал миналата събота. Ден по-късно той е дал положителна проба за вируса. В следващите часове са потвърдени още 16 случая само в Сеул. Така общият брой на заразените, свързани с посещение в клубове, стана 40 – 27 в Сеул, 12 в съседните Инчхон и Кьонги и един в южния пристанищен град Бусан.

Властите се притесняват, че заразените в клуба вече са разнесли инфекцията по домовете си. Здравните работници вече работят усърдно да проследят всички контактни лица на клубните посетители. Издирват се около 1 940 души, които са били посочени като посетители на трите клуба и други заведения наблизо, но досега са успели да открият само 637 от тях.

Властите в страната призоваваха заведенията да затворят или да приложат по-стриктни санитарни мерки, включително такива за дистанциране, проверка на температурата, водене на списъци с клиенти и изискване от служителите да носят маски, предаде "Дейли мейл", цитиран от БГНЕС.

Забраните за посещение на заведенията ще останат в сила докато властите се уверят, че рисковете от инфекция са видимо намалени.

Южна Корея потвърди поне 10 840 заразени с коронавирус, включително 256 смъртни случая. Ниският брой на заразените през предходните седмици позволи мерките за социално дистанциране да бъдат облекчени, а учебните заведения да отворят врати. От 30 април насам не бе отчетен нито един нов случай на коронавирус в страната. 

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
и нас сега като ни пуснат навсякъде и ще пламнемявно няма как да се избегне, но само дето си съсипахме икономикатаще излезе, че Шведите бяха прави Сигнализирай за неуместен коментар