Вирусен ураган може да връхлети Германия през есента

Според Александър Кекуле ограниченията се вдигат прекалено бързо

07.05.2020 | 18:24 Редактор: Ивет Арабова
Вирусен ураган може да връхлети Германия през есента

Германските медии дават широка гласност на критиките, които отправя срещу разхлабването на мерките един от водещите вирусолози в страната. "Вирусен ураган" може да залее Германия през есента, предупреждава професор Александър Кекуле, един от най-реномираните вирусолози в страната. Кекуле смята, че ограниченията, въведени заради коронавируса, се вдигат прекалено бързо, прекалено едновременно и с широка ръка, докато всъщност е необходима устойчива защитна концепция.

В същото време институтът "Роберт Кох", най-авторитетната инстанция за развитието на заразата в Германия, бие тревога, че от три дни насам броят на новозаразените отново расте.

На вчерашната среща между канцлера Ангела Меркел и министър-председателите на отделните германски провинции бе решено още преди началото на лятната ваканция всички ученици в страната постепенно да се върнат обратно в класните стаи. Ще бъдат осигурени и допълнителни капацитети за връщане на децата в детските градини и яслите.

В тази връзка професор Кекуле предупреждава, че отварянето на училищата и детските градини неизбежно ще доведе до бързо нарастване на епидемиологичната активност. По неговите думи идеята да се предпазват децата с помощта на маски е чисто и просто илюзия.

Експертът признава, че строгите карантинни мерки са напът да разрушат социалния, политическия и икономическия живот в Германия и че произтичащите от тях отрицателни последици за човешкото здраве може да се окажат по-сериозни в сравнение със смъртността от пандемията. Въпреки това, добавя Кекуле, облекчения за контактите между хората могат да се въвеждат едва когато има надеждна защита срещу болестта. А в скоро време най-вероятно няма да има нито ваксина, нито стаден имунитет, нито лекарство срещу Ковид-19, казва професорът и изброява четирите най-важни елемента на ефикасната защита дотогава: да се пазят рисковите групи, да се носят маски, да се обяснява на хората как се развива инфекцията, резултатите от проведените тестове да водят до бързи реакции на властите, предава "Дойче веле".

"Най-опасният ни враг сега е не толкова вирусът, колкото времето“, казва Кекуле и пояснява, че пандемията не е катастрофа, случваща се в забавен каданс, а има експлозивна динамика. "Политиката е напът отново да изгуби съревнованието с времето", предупреждава вирусологът. Според него, епидемията от коронавирус може да избухне през есента с нова сила: "Липсата на имунитет, занемаряването на предпазните мерки, недостатъчната закрила на рисковите групи - всичко това може да доведе през есента до вирусен ураган", смята вирусологът.

Учените са единодушни, че новият вирус ще обикаля земното кълбо още години. Да, броят на новозаразените в онези страни, които взеха сериозни мерки, най-вероятно ще спадне през идните месеци (включително и поради по-високите температури през лятото), но пандемията тепърва ще се разпространява в развиващите страни и в южното полукълбо.

Снимка: Bloomberg/Krisztian Bocsi

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
до 1
преди 8 месеца
Ама наистина само ни психират. Едните те плашат с невиждана досега икономическа криза, другите с невиждан досега вирус... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Писна ми само да ни плашат...ами, като са толкова добри в изчисленията за лошо, защо не са толкова добри и за положителните случки в бъдеще?! Сигнализирай за неуместен коментар