Близо 90% от заразените с коронавирус в Германия са в западната ѝ част

Инфекциите в източните провинции е много по-малко разпространена

05.05.2020 | 15:22 Редактор: Ралица Братанова
Близо 90% от заразените с коронавирус в Германия са в западната ѝ част

В Германия броят на заразените с коронавирус надхвърли 163 000. Инфекциите обаче са разпределени неравномерно из страната. Почти половината от тях са регистрирани в само три провинции - Бавария, Северен Рейн-Вестфалия и Баден-Вюртемберг. Всички те са в западната част на Германия, информира  "Дойче веле".

Същевременно в петте източни провинции - Мекленбург-Предна Померания, Бранденбург, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия, има сравнително малко случаи на зараза. Инфекциите в източната част на страната са едва около 10% от общия брой за Германия.

Защото доходите им са по-ниски?

Тук роля играят няколко важни аспекта, казва пред ДПА Хайо Зеб от института за превантивни изследвания и епидемиология в Бремен "Лайбниц". Той посочва на първо място възрастта и мобилността на населението. 

"В едно общество по-големият дял възрастни и по-малкият дял мобилни хора може да има възпиращо действие при разпространението на зараза", казва той. 

Особено в началото в Германия заразата се разпространяваше основно сред по-млади хора, които бяха пътували, припомня експертът. 

Друг фактор е по-ниската гъстота на населението в повечето източногермански провинции.

Това важи особено за Мекленбург-Предна Померания - една слабо населена провинция с много селски райони. Но има и други примери: в западногерманския град Бремен, който е сравнително гъсто населен, има сравнително малко заболели. 

Щастливо стечение на обстоятелствата беше и фактът, че първите карантинни мерки бяха предприети още докато в източните германски провинции заразата не беше започнала да се разпространява истински. 

Чухме и друга теза: че в източногерманските провинции положението с коронавируса не е толкова лошо заради задължителните имунизации срещу туберкулоза по времето на ГДР. Засега обаче няма научни доказателства, че БЦЖ-ваксината помага и срещу коронавируса, казва Хайо Зеб пред ДПА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК