Защо вирусът опустошава някои райони на света, други - не?

Пекин отхвърля твърденията, че коронавирусът може да е бил неволно изпуснат от лаборатория

04.05.2020 | 23:37 Редактор: Юлия Христова
Защо вирусът опустошава някои райони на света, други - не?

"Защо вирусът опустошава някои райони на света, но не и други?", пита в. "Ню Йорк таймс".

Коронавирусът е убил толкова много хора в Иран, че страната се е принудила да копае масови гробове, но в съседен Ирак смъртните случаи са под 100. Доминиканската република е съобщила за близо 7600 заразени с вируса, а съседно Хаити малко над 80. В Индонезия се смята, че хиляди са умрели от коронавируса, а в съседна Малайзия строга карантина е задържала смъртните случаи на около 100.

Коронавирусът е засегнал почти всяка страна по света, но въздействията му са разнородни. Глобални метрополии като Ню Йорк, Париж и Лондон са опустошени, докато гъстонаселени градове като Банкок, Багдад, Делхи и Лагос до момента са до голяма степен пощадени, пише изданието. Въпросът защо вирусът е залял някои места, а е оставил други сравнително непокътнати, е загадка, която поражда множество теории и спекулации, но не и сигурни отговори.

Това познание може да е от голямо значение за начина, по който страните реагират на вируса, за да се определи кой е под риск и за да се знае кога е безопасно отново да се излиза от къщи, отбелязва "Ню Йорк таймс" и посочва, че вече се водят стотици изследвания по света как демографията, съществуващите заболявания и генетичните характеристики влияят на големите разминавания при въздействието на вируса.

Вестник "Вашингтон пост" обръща внимание на изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че вече е безопасно да се отменят карантинните мерки и подкрепата му за протестиращи из цялата страна, които са против ограничителните мерки, пише "Монитор".

Тръмп посочи, че американците носят маски и спазват физическа дистанция през последните седмици и заяви, че това ще трябва да се прави още известно време, дори и след като отделните щати възобновят икономическата си дейност.

Президентът каза, че очаква в САЩ да има до 100 000 починали от новия коронавирус, като по-рано той говореше за 65 000. Той подчерта, че приема този вирус насериозно и спомена, че трима негови приятели са починали от него, отбелязва "Вашингтон пост".

"Има "огромни доказателства", че коронавирусът е дошъл от китайска лаборатория" , заяви Майк Помпео. 

Пекин отхвърля твърденията, че вирусът може да е бил неволно изпуснат от някоя лаборатория. Китайските власти обаче не са допуснали чуждестранни експерти, включително инспектори от Световната здравна организация, да участват в разследването за произхода на вируса, нито са споделили проби от диви животни от пазара в Ухан, откъдето те твърдят, че е тръгнала епидемията. Анализ на първите 41 заразени с Ковид-19 пациенти в медицинското списание "Лансет" установи, че 27 от тях са били на пазара в Ухан, но че това не се отнася за първия известен заразен с вируса, отбелязва "Гардиън".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Интересно е наистина каква е причината! Сигнализирай за неуместен коментар