Гигантски стършели от Азия нападнаха Вашингтон

Te са заплаха както за хората, така и за пчелите

06.05.2020 | 00:30 Редактор: Ивет Арабова
Гигантски стършели от Азия нападнаха Вашингтон

Стотици гигантски азиатски стършели, наричани още "стършели-убийци", са се появили в американския щат Вашингтон до границата с Канада и застрашават хората и пчелите, съобщи Ройтерс, като се позовава на местните селскостопански власти.

Стършелите от вида Vespa mandarinia могат да стигнат повече от 6 см дължина и обичайно обитават Югоизточна Азия, Китай и Тайван. През декември те са забелязани за пръв път в Блейн, щата Вашингтон от местен стопанин", каза Свен-Ерик Спишегер, главен ентомолог в земеделското министерство на щата Вашингтон.

"Гигантски азиатски стършел може да те ужили многократно и да отдели по-големи дози отрова заради големината си. Отровата е сравнително токсична и създава локална некроза около раната от ужилването, така че можете да видите поразената тъкан", казва Спишегер.

"В литературата четем, че повечето хора могат да преживеят едно или две ужилвания. Но ако сте подложен на повече ужилвания, некрозата и отровата навлизат в кръвообращението и започват да въздействат върху органите. А множеството ужилвания могат просто да бъдат фатални", допълва той.

Освен че са опасни за хората, гигантските стършели са заплаха и за селското стопанство и по-специално за пчеларството, защото е известно, че тези насекоми атакуват медоносните пчели, обяснява специалистът. Известно е, че няколко стършела могат да разрушат цял кошер за няколко часа, предава БНР.

"Стършелите навлизат във фаза, в която избиват пчелите, като ги обезглавяват. След това превземат кошера и го третират като свой, карат пчелите да изхранват техните малки", пише на сайта на щатското земеделско министерство.

Учените не са наясно как стършелите са стигнали до Блейн. Най-вероятно е да са пристигнали с контейнер на търговски кораб на някое от пристанищата в щата. Преднамереното транспортиране на насекомото на територията на САЩ е забранено с федерален закон.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК