Учените шокирани от масовото измиране на земни пчели

В Европа те са намалели със 17% в два периода - от 1901 до 1974 г. и от 2000 г. до 2014 г.

08.02.2020 | 18:08 Редактор: Искра Ангелова
Учените шокирани от масовото измиране на земни пчели

Популацията на земни пчели в световен мащаб рязко намалява и това шокира учените, съобщи "Ройтерс".

Земните пчели в Европа са намалели със 17% в два периода - от 1901 до 1974 г. и от 2000 г. до 2014 г. За същите периоди спадът в популацията в Северна Америка е още по-драстичен - 46 на сто.

"Не можехме да повярваме, че спадът е толкова жесток за така кратък период от време", каза Питър Соройе, ръководител на изследването и докторант в университета на Отава. Той сравнил седем пъти данните за Северна Америка, за да е сигурен в точността им. Когато първоначално видял числата, заподозрял печатна грешка.

Намаляването на популацията на земните пчели се свързва с използването на пестициди и с намаляването на естествения им хабитат заради промяната в предназначението на земята.

"Климатичните промени утежняват съдбата на земните пчели", каза Соройе. Те са по-големи от пчелите, не произвеждат мед, но са много важни за опрашването и размножаването на растенията. Пчелите играят ключова роля за производството на здрава реколта и семена за три четвърти от зърнените храни, с които се изхранват хората, сочат данни на ООН.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК