Епидемиолог: Нужни са 25 години за изграждане на стаден имунитет

Здравни експерти предупреждават, че разхлабването на мерките е опасно

22.04.2020 | 23:05 Редактор: Александра Иванова

Очаква се втора вълна на Ковид-19 и тя ще е по-смъртоносна от първата. За това предупреждават здравни експерти и допълват - преждевременното разхлабване на мерките е опасно.

Германският епидемиолог Михаел Майер-Херман обяснява, че за да се овладее ситуацията, трябва да се изчака подходящия момент за разхлабването на ограничителните мерки. 

Целта е така наречената граница на репродуктивност да падне трайно под 1%. Това означава един болен да заразява по-малко от един човек. Херман посочва, че ако границата се вдигне и всеки заразен предаде вируса на повече от един човек, епидемията ще избухне с нова сила. А това ще доведе до критично претоварване на здравната система. Според германския учен единственият начин вирусът да бъде победен е чрез придобиването на стаден имунитет или откриването на ваксина.

На този етап се работи по над 100 ваксини, но нито една от тях не може да бъде пусната на пазара преди края на годината. По отношение на стадния имунитет, Херман е категоричен - той може да бъде изграден след най-малко 25 години

Вирусологът от авторитетната берлинска клиника "Шарите" Кристиан Дростен също се опасява, че разхлабването на мерките може да предизвика драстично увеличаване на броя на заразените. 

"При граница на репродуктивност 1% вирусът не изчезва, а продължава да тлее незабелязано под прикритието на ограничителните мерки. Дори и сега", казва той.

За втора вълна се говори не само в Германия, но и в Съединените щати. В интервю за "Вашингтон поуст" директорът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията предупреди, че новата вълна на Ковид-19 може да започне следващата зима и да съвпадне с началото на сезонния грип. 

Вижте още във видеото на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК