ЕС не реагирал синхронно, борбата с Ковид-19 била оставена на правителствата

Според Любомир Кючуков Европа е на кръстопът и трябва да реши в каква посока ще върви

16.04.2020 | 21:36 Редактор: Ралица Братанова

"Европа дължи дълбоко и искрено извинение на скърбяща Италия за ситуацията с коронавируса", обяви пред Европарламента председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя призна, че европейската общност не е реагирала навреме.

"ЕС не реагира синхронно и всички държави взеха мерки самостоятелно. Проблемът не е в ЕС - Брюксел, а в ЕС - столици. Именно държавите членки не успяха да се споразумеят. ЕК не може да наложи единен подход, а трябва правителствата да се споразумеят", коментира бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков в "Денят ON AIR".

По думите му се е получило така, че отделните страни взимат самостоятелни мерки и засега общият акцент в ЕС е върху финансиране на възстановяването, докато борбата срещу пандемията е оставена на националните правителства.

"ЕС се опита в определена степен и на определен етап да подпомогне снабдяването на заразените страни с медикаменти и оборудване", каза още той.

Кючуков добави, че част от механизмите, по които бъдат отпускани средства на държавите членки вече са ясни, а други предстои да се изработват тепърва. 

"Европа действително е на кръстопът. Дори се появиха мнения на ниво премиер - Джузепе Конте каза, че ако ЕС не преосмисли подходите си и не вземе съвместни мерки, може да се разпадне", допълни още бившият зам.-външен министър пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение, че Европа трябва да вземе окончателно решение в каква посока ще върви - задълбочаване към интеграцията или ще направи крачка назад към повече пълномощия на националните държави.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК