На последно място сме в Европа по заболеваемост от Ковид-19, започва масово тестване

В кварталите "Филиповци" и "Факултета" ще има по-строг контрол на КПП-тата

15.04.2020 | 16:18 Редактор: Искра Ангелова

България е на последното 31 място по заболеваемост от Ковид-19 в Европа, това показват данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. В същото време страната ни е на 29 място по смъртност след Словакия и Латвия.

На този фон правителството неочаквано промени стратегията си и започва масово тестване на населението, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

"Започваме масово тестване на българските граждани, за да обхванем много по-голяма част от населението на България. Имаме тестове 20 хиляди PCR, очакваме много доставки и дарения от български и чуждестранни граждани и организации – това е пътят, по който ще вървим – масово тестване", каза той.

В момента се изследват както конкретни групи, така и случайно избрани жители на населените места.

Във "Факултета" в Бургас са изследвани 2555 души, част от тях на случаен принцип както и определени групи, включващи полицаи, медици и социален патронаж. 

От 1488 бързи тестове – 18 са положителни. От 967 PCR теста, положителните проби са 25.

"Резултатите напълно съвпадат с това, което беше изследвано при полицаите - доста ниска заболеваемост, това което е установено до тука", каза началникът на Щаба ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Масов скрининг се провежда още в Банско и столичните квартали "Факултета" и "Филиповци", затегнат е и режимът на вход и изход в кварталите.

"В кварталите "Филиповци" и "Факултета" въвеждаме по-строг режим на придвижването. Столичната дирекция на вътрешните работи организира контролно пропускателни пунктове на изходите. Задължително е всички работещи да се снабдят със служебни бележки от работодателите си, които да представят при проверките", написа кметът на София Йорданка Фандъкова в официалния си профил във Facebook.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК