България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имунолог: Ваксините няма да отслабят имунната защита на най-малките

Не трябва да пропускаме имунизации срещу много по опасни-инфекции, каза доц. Андрей Чорбанов

15.04.2020 | 09:57 Редактор: Александра Иванова

След като Оперативният щаб обяви, че имунизационният календар и женските консултации се възстановяват, сред обществото изникнаха различни въпроси. Един от тях е дали това не би повлияло зле на имунната система на децата и би ги направило по-уязвими към заразяване с Ковид-19.

Ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов отрече подобна възможност в ефира на "България сутрин". А именно - поставянето на ваксина на най-малките няма да отслаби тяхната имунна защита срещу Ковид-19.

"Ваксината е протекция от съществено значение. Това не е рискован ход, би било нерационално да пропуснем имунизации срещу много по опасни инфекции", подчерта имунологът.

Доц. Чорбанов отбеляза, че имунизацията няма общо с имунитета. 

"Срещу всеки отделен вирус и бактерии имунната система реагира адекватно. Имунизациите трябва да продължат", допълни той.

Според доцента от БАН сега децата са в неблагоприятна ситуация. Организмите им са много отслабени заради изолацията и липсата на светлина. По отношение на нарастващия брой заразени сред младите, Андрей Чорбанов обясни, че това са частни случаи. А мощната реакция на имунната система предизвиква цитокинова буря предимно при възрастните. 

"При възрастните имунологичната памет е мащабна. Тя се активизира с целия си капацитет и след това бързо се изтощава. Един възрастен пациент се среща с невероятен брой вируси и бактерии през живота си.  Имунната му система е многокомпетентна и това му изиграва лоша шега. Голяма част от причините за смъртните случаи при възрастните е именно цитокиновата буря", разясни той. 

Медицината все още се опитва да разбере причината за заболеваемостта сред децата. Доц. Чорбанов подчерта, че трябва да се обръща внимание на всяко заболяване.

Вижте целия разговор във видеото. 

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК