Реакция на имунната система при младите може да доведе до възпалителна буря

Все повече млади хора със здрава имунна система стават жертва на Ковид-19

13.04.2020 | 19:40 Редактор: Ивет Арабова

Все повече млади хора със здрава имунна система стават жертва на коронавируса. Според учените една от причините може да е начин, по който имунната система реагира на вируса. Вероятно бързата ѝ реакция при младите не е толкова полезна, защото може да предизвика масивна възпалителна буря, която медиците наричат Цитокинова буря. 

"Коронавирусът атакува тези цитотоксични лимфоцити, той отделя цитокини, това са много мощни биологични, активни вещества с разнопосочно действие и те могат да доведат до тежки токсични реакции и до смърт. Младите хора, при които тази клетъчна имунна система е много добре развита и те по-добре се справят, имат наистина силно развита клетъчен имунитет, но точно и поради това те много по-бурно, много по-мощно реагират на коронавируса, наблюдава се, че при младите хора по-често се отделят това голямо количество цитокини, което води до тези тежки токсични реакции", обясни председателят на отделението по медицински науки към БАН д-р Богдан Петрунов.

Няколко са случаите, при които хора в добро физическо състояние и без съпътстващи заболявания, се заразяват с коронавирус и за часове се стига до фатален край. 

"Единственото установено до момента е, че болестта се развива по някои собствени закони. Може да спре даден етап на развитие и повече от 80% го изкарват в леки форми, но няма изяснена причина, която понякога продължава заболяването и се стига до тежки форми, тежки форми, които изискват вентилация и смърт", каза началникът на ВМА и на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"При част от младите е възможно да се получи твърде силна, твърде бурна реакция, в резултат на което заболяването да затрудни силно лекуващия екип или понякога да бъде и фатален, не е невъзможно да се случи това и при хора, които изглеждат здрави, но това е доста рядко", обясни пулмологът д-р Александър Симидчийски.

Все още се изследва дали лекарствата, потискащи имунната система е възможно да повлияят и предотвратяват подобна масивна възпалителна буря в определени случаи.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
Мил
преди 4 години
С други думи нама млади, няма стари, за вдички си е опасно.Пазете се, хора. Сигнализирай за неуместен коментар