Важен ли е колективният имунитет при битката с коронавируса?

Коментар на д-р Станимир Хасърджиев

08.04.2020 | 21:37 Редактор: Ивет Арабова

Световната здравна организация алармира, че сега не е моментът за облекчаване на мерките срещу епидемията от коронавирус. Aдекватни ли са мерките на държавата?

"Трудно е да се каже кои са адекватните мерки, все още медицината се учи за тази инфекция. Малко се тества по цял свят, в момента има невъзможност по целия свят да се извършват такива тестове. Това не е грип, а вирус, който се държи по по-различен начин от познатите ни инфекции", каза за "Денят ON AIR" председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Според него има промяна в стратегиите - Дания и Австрия са пример за това. "Всички нови данни са повод за промяна на стратегиите на правителствата", добави д-р Хасърджиев.

В Банско започва тестване на част от населението за Ковид-19, като целта на изследването е да установи колко от жителите вече имат антитела и на какъв етап е болестта сред хората в града.

"Предварителните данни от други държави показват, че колективният имунитет няма много значение при тази инфекция, тоест смъртността все още е висока. Единственият вариант е да се търсят ваксини и дотогава да сме в период на изчакване", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Националната пациентска организация.

По думите му трябва да пренастроим ритъма си към по-различните нови условия.

"Лечение значи да имаме препарат, който мори вируса. Българите заболяват по-малко, защото доста рано влязохме в карантина. Испанският грип е върлувал в продължение на 2 години и втората вълна е била най-смъртоносна", категоричен бе д-р Хасърджиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК