581 установени заразени с Ковид-19, започва масирано тестване в Банско

32 са доказаните случаи на коронавирус сред медицинските лица

08.04.2020 | 08:15 Редактор: Тодор Петров

За денонощие има 16 новорегистрирани случаи на заразени с Ковид-19, направени са общо 496 проби. Няма нови области със заразени хора. Общо 581 са установените заболели у нас, увеличението спрямо вчерашния ден е 2,8%. В София новите случаи са 11, в Стара Загора те са 3, в Кърджали и Пловдив - по един.

32-ма души от медицинския персонал са заразени. Рентгенов лаборант от София е новият случай. Излекувани са 42-ма пациенти. Починалите са общо 23, средната им възраст е 65 години. В болница са настанени 213 души, от които 21 са в интензивно отделение.

Това обяви на редовния сутрешен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че българската индустрия произвежда в пъти по-качествени стоки от някои велики империи. Медиците ни на първа линия са презапасени със защитни облекла, подчерта министър-председателят.

"Казал съм стотина облекла да пратим на нашите братя от Северна Македония. Ще помагаме и на Германия и Австрия. Има лекарства, които дават добър резултат. Осигурили сме максималното количество, което е необходимо към момента. Няма и един болен, който да не е лекуван или е малко лекуван. Таблетирали сме подобно лекарство, но то трябва да мине всички стъпки и одобрения, за да го наричаме лекарство", заяви Борисов.

И обяви, че разпорежда на Оперативния щаб да започне масирано тестване в Банско.

"Приемаме, че Банско е едно огнище, хората там изстрадаха много. Тук бързите тестова могат да ни свършат работа, защото показват дали имаш антитела. Ще ни дадат много ясна картина", обясни премиерът.

По информация на Районната здравна инспекция, ще бъдат направени 1000 теста. Приоритетно ще се започне с тестването на лекарите, полицаите и служителите на лифта в Банско. Ако останат тестове от първоначалните 1000, ще бъдат изследван и с останалите живущи в Банско. 

Според него данните, които Щабът изнася за броя на заразените у нас, са абсолютно реални. Премиерът обяви, че ще започне масово тестване в страната, щом успеем да се снабдим с голям брой тестове.

"Няма откъде да се купят, PCR-ите ги няма никъде", подчерта Борисов. 

"Не знам министрите да са тествани. Всяка минута аз нося лична отговорност за всяко решение, което се взима в държавата. Със сигурност взимам по-тежки решения от хората на първа линия. В много държави премиери като мен са задължени да го правят със закон, за да знае обществото какво им е здравето. Не е ли редно да знаете дали съм здрав или не и дали тази отговорност не е по-голяма от лекаря на първа линия?", заяви Борисов.

Ген. Мутафчийски отрече медиците във Видин да не са тествани за Ковид-19.

"Малките магазинчета в България не сме ги затваряли. Българския народ беше много дисциплиниран, само Германия може да ни съперничи. Ласкае ме това съревнование, но е трудно. Хората отиват на работа дисциплинирано с маски. Само заедно можем да оцелеем. Да, може да тестваме малко, но смъртните случаи няма как да се скрият. Не сме в пика. Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в този пик. Пълзим бавно нагоре, не може да мислим за разпускане на мерките", каза още министър-председателят Борисов.

"Всяка моя дума започва с умолявам българските граждани. Разчитаме на съзнанието на хората, на дисциплината", подчерта той.

Лекари от Враца алармираха, че са получили защитни облекла от 1986 г. Проф. Тодор Кантарджиев потвърди, че в началото на кризата са били раздадени облекла противохимически облекла. Те са предназначени за дезинфекция на площи. 

"Ако не бяхме се затичали по заводите, ако не бяхме намерили тъкачници, ако не бяха нашите тъкачи и шивачи, щяхме да ходим облечени в найлони. Защото няма къде да дойде от света", каза Борисов по темата.

Вижте още в репортажа на Виктор Дремсизов и пълния запис на днешния брифинг:

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК