Доц. Спасков: Не е възможно безконтролно изследване на всички граждани

Според него тестовете ще ни кажат за развитието на епидемиологичния процес

07.04.2020 | 21:43 Редактор: Наталия Тотева

Националната здравноосигурителна каса ще плаща тестовете за коронавирус на тези пациенти, за които има медицинско решение. По какви критерии ще се определя кои хора трябва да бъдат тествани? За това говори бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в ефира на "Денят ON AIR".

"Ще излезе някаква разпоредба от страна на Здравната каса точно какъв ще бъде механизмът, тъй като практически няма да е възможно, няма да може издържи системата да се прави тестване на абсолютно всички, които желаят", посочи той за Bulgaria ON AIR.

"Напълно е възможно постепенно да започне спадане на цените на тези тестове", допълни доц. Спасков.

Той уточни, че в момента не само за коронавируса, но и при други здравословни проблеми човек първо трябва да бъде прегледан от общопрактикуващия си лекар, евентуално от специалист, и след това да се назначат съответните изследвания.

"Не е възможно пълно безконтролно изследване на всички граждани", обясни бившият. шеф на "Пирогов"

Според доц. Спасков тестовете могат да ни ориентират за това как се развива епидемиологичният процес.

"Ако научим, че едно социологическо проучване е проведено само на 16 000 души, ние няма да му вярваме. Трябва да се натрупа значително по-голяма бройка. Има статистици, които биха могли да ни определят какви са тези бройки като най-добро средство за решаване на именно този проблем - развитието на епидемиологичния процес", отбеляза доц. Спасков относно тестването у нас.

За да знаем кога ще е пикът на коронавирусната инфекция у нас, е необходимо да се извърши по-широко тестване на хора, смята той.

В сегашния момент се разбра колко ценни са медиците за обществото, заяви доц. Спасков. 

Днес има още 8 заразени медици от спешната помощ. Според доц. Спасков стопроцентова защита от коронавируса е практически невъзможна. 

Да гледаме на лекарите с уважение, апелира той, поради опасността, на която са постоянно изложени. Доц. Спасков е убеден, че медиците ни знаят какво правят. Според него здравната ни система ще издържи на натоварването.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК