Борисов: Взимам най-тежките решения, не е ли редно да знаете дали съм здрав?!

Премиерът разпореди освобождаване на борда на директорите на ББР

08.04.2020 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

Не знам министрите да са тествани. Всяка минута аз нося лична отговорност за всяко решение, което се взима в държавата. Със сигурност взимам по-тежки решения от хората на първа линия. В много държави премиери като мен са задължени да го правят със закон, за да знае обществото какво им е здравето. Не е ли редно да знаете дали съм здрав или не и дали тази отговорност не е по-голяма от лекаря на първа линия?!

По този начин премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос за тестването на медиците и държавниците на брифинг тази сутрин.

Премиерът обяви, че е възмутен от действията на Българската банка за развитие. Борисов е разпоредил бордът на директорите и изпълнителният директор да бъдат незабавно освободени. Причината е спорното отпускане на средства на определени фирми.

"Министърът, който е принципал - да събира борда и да ги освобождава", каза Борисов.

"Малките магазинчета в България не сме ги затваряли. Българският народ беше много дисциплиниран, само Германия може да ни съперничи. Ласкае ме това съревнование, но е трудно. Хората отиват на работа дисциплинирано с маски. Само заедно можем да оцелеем. Да, може да тестваме малко, но смъртните случаи няма как да се скрият", каза още министър-председателят.

"Всяка моя дума започва с умолявам българските граждани. Разчитаме на съзнанието на хората, на дисциплината", подчерта той.

Борисов ще има среща със Светия синод утре и тогава може да се предвидят какви ще са мерките около празниците.
 
"Не сме в пика. Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в този пик. Пълзим бавно нагоре, не може да мислим за разпускане на мерките. По-добре да ме намразят, но трябва да бъдем дисциплинирани още 2-3 седмици", настоя той.

"Когато двама се карат - виновен е по-умния. Повече няма да коментирам президента Радев. Във всяка една ситуация може и по-добре. И в движение оправяме нещата", заяви премиерът по повод вчерашната порция критики към управляващите от страна на държавния глава. 
 
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК