Радев дарил заплатата си преди депутатите, призова ги да се откажат от парите си за март

Вирус ще има и след 13 май, пак ли ще стоим в това положение, заяви президентът

07.04.2020 | 11:48 Редактор: Александра Иванова

Президентът Румен Радев е дарил анонимно заплатата си миналия месец. А съпругата му - Десислава Радева, е направила дарение от 10 000 лева за храна на възрастни хора. Това обяви държавният глава, след като посети болница "Пирогов" в Световния ден на здравето. А решението на депутатите да даряват заплатите си ежемесечно до края на извънредното положение, окачестви като "цинизъм и популизъм".

"За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото. За възрастните хора във Видин. Моята съпруга обикаляше трънските откъснати села. Там има по 10 човека останали", заяви Радев.

Държавният глава е на мнение, че дарението трябва да е анонимно и е личен акт.

"Кръгом и бегом обратно към месец март. Сега се върнете и си дарете и мартенските заплати както направих аз", обърна се президентът към народните представители, които късно снощи решиха да не получават възнаграждения от 1 април.

Радев заяви още, че редом със здравните мерки трябват убедителни и навременни икономически мерки.

"Вирус ще има и след 13 май. Пак ли ще стоим в това положение? Трябва да се помисли не само за физическото, а и за психическото състояние на нацията. Не чакайте страхът да победи глада", настоя отново той.

По думите на президента властите вървят по неговите стъпки по отношение на мерките. Радев призова обществото да продължава с дисцплината и да спазва указанията на властите за здравните мерки.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК