Радев видя обществена парализа и безпрецедентна икономическа криза

Правителството дължи на обществото убедителна информация, посочи президентът

03.04.2020 | 12:25 Редактор: Наталия Тотева

Без съмнение пандемията изисква решителни мерки. Повечето българи ги приемат с разбиране. Считам обаче, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Това заяви президентът на страната Румен Радев по време на извънреден брифинг.

"Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза", подчерта той.

Президентът призова за поставянето на ясна национална цел, за връщане към сравнително нормален ритъм на живот, най-бързо и безопасно. Това според него може да се постигне само чрез обединени усилия на институциите и на всички нас. Той апелира към сплотеност, иновативност, към развитието на социално-икономическа дейност.

"Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Мизерията не е спасение от вируса", каза Радев.

"Здравеопазването ни, във взаимодействие с останалите общественозначими системи, следва да възприеме по-гъвкава стратегия за борба с коронавируса. Да разшири значително обхвата на тестовете, фокусирайки се върху различни социални и рискови групи. Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи", категоричен бе Радев.

По думите му икономическите мерки не достигат до най-важния бизнес - малкия и средния, а формулата 60/40 на практика била трудно приложима.

"Когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи адекватна компенсация, и за работниците, и за бизнеса", смята президентът.

Непосилните глоби са неприемливи, настоя още държаният глава.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
А тези коментиращите като петрола по-долу са гербаджийски *** Бойко Борисов затвора оставка предател и *** Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Велик е нашият президент. Бойко Борисов лъжец крадец и неграмотен неграмотен корумпиран м***** Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Великден нашия президент Бойко Борисов трябва да яде неграмотен и корумпиран м***** Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Поредното неадекватно изказване на Г-н Президента. Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 4
Петрова
преди 3 години
Този човек само дрънка безкрайни глупости и нищо не предлага.Защо непрекъснато му се дава трибуна като не казва нищо съществено. Ами като е толкова компетентен да предложи решение. Сигнализирай за неуместен коментар