България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какви мерки да вземат бременните по време на пандемията?

Съвети от проф. д-р Атанас Щерев в "България сутрин"

23.03.2020 | 08:55 Редактор: Тодор Петров

Какво трябва да знаят бъдещите майки и техните семейства в условията на пандемия от коронавирус? Отговора на този въпрос потърсихме от директора на една от големите АГ болници в София - проф. д-р Атанас Щерев.

"Смята се, че грипната епидемия не оказва особено влияние върху бременните. Досега не са известни особени странични ефекти. Случват се спонтанни аборти и преждевременни раждания по-често отколкото обикновено. Тъканите на бременните са по-хидрофилни и това е предпоставка за по-тежко протичане на възпалителни процеси. Добрата новина е, че вирусът Ковид-19 се смята, че не преминава през плацентарната бариера и няма данни деца да се раждат заразени", обясни той в ефира на "България сутрин".

Проф. д-р Щерев препоръчва след раждането детето да се отдели от родилката, ако тя е с положителен резултат за Ковид-19. По-малка е вредата, ако детето не се кърми, отколкото ако се разболее след раждането. 

Специалистът съветва в тази обстановка на пандемия да се ограничи временно забременяването. Има строго определено време - 11-13 гестационна седмица, когато бременната трябва да направи ранен скрининг, това не трябва да се подминава по никакъв начин, настоя проф. д-р Щерев пред Bulgaria ON AIR.

"Не може да се проверява с тестове всеки, който идва в болницата. Самите пациенти трябва да бъдат на по-голямо разстояние един от друг, трябва да носят предпазни средства, не трябва да има чакащи", каза още той.

И подчерта, че болниците и лекарите се спасяват поединично със защитните облекла. С обявяване на извънредното положение изчезнаха всички маски, сега започнаха да се появяват, непрекъснато търсим и шлемове, отбеляза проф. д-р Щерев. Липсват и защитни очила за медиците.

Той посъветва бременните да извършват физическа активност вкъщи и да отварят прозорците. По думите му дори в леглото може да се прави физическа активност. Не трябва обаче да прекаляват с храната - трябва да ядат често и по малко, без тестени изделия.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК