Българи заминават за страни от ЕС като сезонни работници

Те ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина след пристигането си

16.04.2020 | 18:06 Редактор: Наталия Тотева

Стотици българи ще се възползват от възможността за сезонна работа в европейските държави, в които има недостиг на работна ръка. Това е възможно след като Европейската комисия спешно реши да се отворят "зелени коридори" и да се облекчи достъпа на работници до фермите в държавите от ЕС.

20-годишният Данчо Петров от Елена е един от българите, които ще работят в Англия. От няколко месеца е безработен и вече е одобрен за работа в земеделска ферма. Не се притеснява от големия брой заразени с коронавирус.

"Има много свободни места за работа в Англия за работа, и не само там, границите им са отворени. Предстои ми заминаване след 2 седмици. Като пристигна в Англия, ще бъда поставен под карантина", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Всички сезонни работници, които ще се възползват от зелените коридори, трябва да бъдат поставени под първоначална карантина.

Наемането се осъществява по списък, изготвен от ЕК. Медицински персонал, шофьори на камиони, сезонни работници в земеделието - имат свобода на движение в блока, въпреки извънредното положение. Списъкът не е задължителен и всяка държава решава индивидуално.

"Рисковано е, много обаче предприемат този ход, за да могат да осигурят прехрана на семействата си. Прогонизирам най-много заминали от възрастовата група 30-35 години", смята трудовият експерт Виолета Белчева.

Германия обяви, че ще допусне спешно 40 000 чужди сезонни работници да влязат в страната и да помогнат при реколтата от плодове и зеленчуци. Австрия вече прие над 200 българи и румънци, които са заети в социалния сектор.

Вижте още в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК