Поколение от сираци в Ирак след военния конфликт

Наред с личната драма на всяко едно дете, останало без родители, страната е на прага на социална криза.

28.11.2012 | 17:31
Поколение от сираци в Ирак след военния конфликт

Между 800 хиляди до 1 милион деца в Ирак са изгубили единия или и двамата си родители по време на военния конфликт от 2003, сочи ново проучване, цитирано от BBC. Броят на сираците в Ирак постоянно се увеличава, коментират експертите, провели проучването, тъй като убийствата и експлозиите остават част от ежедневието в страната.

Дванайсетгодишният Сайф е загубил и двамата си родители при една от бомбардировките. При инцидента през 2005 в провинция Дияла Сайф също е бил ранен. Пред  BBC той коментира, че не помни какво се е случило преди седем години: „Бях малък. Дойде един мъж и ме отведе и по-късно ми разказа какво се е случило с майка ми и баща ми. Няма живот, след като загубиш родителите си,“ казва Сайф, който живее в частно сиропиталище заедно с още около 30 деца.

Наред с личната драма на всяко едно дете, останало без родители, страната е на прага на социална криза. За население от над 30 милиона души се грижат малко под 200 социални работници и психолози. Друг проблем е липсата на закони за закрила на детето.