Милен Керемидчиев: България става бойно поле за геополитическо влияние

Конфронтацията между САЩ и Русия ще продължава да се изостря

21.02.2020 | 21:35 Редактор: Кристина Крумова

Според Москва България е епицентър на кампания срещу Русия. На какво се дължат обвиненията и имат ли основания?

"Това не са обвинения, това са факти. Не са толкова едностранчиво поставени, колкото ги изказва руската страна. Вижда се агресирането на руската политика в района да достига до своя апогей. Съответно, мобилизацията на всички руски служби достигат до българския политически живот и икономика", заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемидчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него България става бойно поле за геополитическо влияние. 

"През България ще продължават да се опитват да влизат руски интереси, които да се разпростират в региона. Но Сърбия доказа, че е троянският кон на Русия в района", отбеляза той.

Керемидчиев заяви, че много уважава позицията на премиера Борисов и неговото старание България да бъде балансьор. 

"Но за съжаление конфронтацията между САЩ и Русия ще продължава да се изостря и България няма да има възможност да лавира", каза бившият зам.-министър.

На България и Румъния ще се оказва все по-голямо влияние като източно крило на НАТО, защото неясната позиция на Турция, всъщнос дават основание на двете страни да засилят своето присъствие в Черно море и да станат основни фактори на присъствието на НАТО в региона срещу увеличаващата се руска агресия.

"САЩ ще се опита да забави максимално Южен поток", смята Керемидчиев.

Той беше категоричен, че Херо Мустафа е може би най-добрият, най-активният посланик, който САЩ са имали последните 20 години у нас.

"Европа плаща за своята сигурност. Путин и Ердоган са на ръба на военен конфликт", каза той. пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че Ердоган е довел страната си в тежка икономическа криза.

"Вижда се, че опозицията все повече се укрепва. Дните на Ердоган при всички положения са преброени. По-вероятно е това да се случи при предсрочни избори", коментира темата Керемидчиев.

Според него "Зелената сделка" е много тежък въпрос за България, тъй като между 40% и 60% от електроснабдяването ни идва от въглищни централи.

"В момента няма крайна дата за затваряне на тези централи, но все пак 2050 г. е дадена като срок. Очаквам още много безсънни нощи и за бюджета на ЕС и за "Зелената сделка", но "Зелената сделка" върви по-добре. При всички положения ще имаме тежки няколко следващи години", смята бившият зам.-министър.

По темата за влизането на България в "чакалнята" на Еврозоната Керемидчиев коментира, че ако ние виждаме грешките на другите държави, оттук нататък основната цел на държавата ще бъде война със спекулата.

"В момента започват най-тежките преговори между Франция и Великобритания. В момента виждаме двустранни преговори, които са обсебени от Франция, но според мен една година няма да бъде достатъчна", подчерта той.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК