Ердоган заплаши, че ще изтласка сирийските войски от Идлиб, ако те не се изтеглят

Руското МВнР съобщи, че руски и турски военни експерти са трагично убити

06.02.2020 | 16:52 Редактор: Искра Ангелова
Ердоган заплаши, че ще изтласка сирийските войски от Идлиб, ако те не се изтеглят

Турция очаква Русия да спре атаките на сирийските правителствени сили в североизточната провинция Идлиб, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който допълни, че Анкара трябва да работи с Москва, за да реши проблемите в региона.

Бомбардировки на сирийски сили убиха осем турски военни в понеделник и предизвикаха ответни удари. Ескалацията наруши крехкото сътрудничество между Анкара и Москва, които подкрепят противоположни страни в конфликта, предаде Ройтерс.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган заплаши да изтласка сирийските войски от Идлиб, ако те не се изтеглят от региона до края на месеца, информира БНР.

В коментар от Баку Чавушоглу заяви, че руска делегация ще пристигне в Турция за дискусии по въпроса, а ако е нужно ще има и среща между Ердоган и руския му колега Владимир Путин.

Насилието в Идлиб, последният голям бастион на враговете на сирийския режим в продължаващия близо 9 г. конфликт, ескалира през последните месеци и прогони стотици хиляди хора от провинцията.

Русия в отговор заяви, че нейни бойци са били убити при екстремистки атаки в Идлиб в първо потвърждение за руски жертви в настоящите боеве.

Атаки срещу руски и сирийски позиции идват от контролираната от Турция зона в региона, обяви Кремъл:

"Има опасно засилване на напрежението и насилието в Идлиб".

От своя страна руското МВнР съобщи, че "руски и турски военни експерти са трагично убити".

Няма планове за среща на Путин с Ердоган, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК