Станишев: "Зелената сделка" на ЕС предлага нов тип икономически отношения

Пактът трябва да генерира 1 трилион евро за нисковъглеродната икономика

16.02.2020 | 17:30 Редактор: Ивет Арабова

"Това, което се предлага със "Зелената сделка" на ЕС е нов тип икономически отношения," коментира в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Според него трябва да започне широк дебат за "Зелената сделка" и българския интерес, за това как България ще се включи в "Зеления пакт". 

По думите му трябва да се защити и социалния момент, свързан с работещите в производствата, които трябва да се преструктурират, като например въглищните централи. Социалистите в ЕС ще настояват евросредствата за кохезия (като фондовете за образование, пътища, дигитализация) да не бъдат ощетени при въвеждането на Зеления пакт, каза лидерът на ПЕС.

В края на 2019 председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви "Зелената сделка" за приоритет в мандата на тази ЕК. А през януари 2020 тя обяви, че "Зеленият пакт" трябва да генерира 1 трилион евро за целите на нисковъглеродната икономика.

Лидерът на ПЕС е доволен, че ЕК работи по някои ключови леви инициативи като предложената от социалистите Европейска рамка за минимална работна заплата. До какво води тази инициатива за българите, за "Зеления пакт" и българските интереси и за процесите в БСП - цялото интервю на Милена Милотинова с лидера на ПЕС вижте в предаването "Брюксел 1" в събота от 17.30.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК