Евродепутатите приветстваха Зелената сделка

Те обаче призоваха за адекватно финансиран механизъм за справедлив преход

15.01.2020 | 18:20 Редактор: Кристина Крумова
Евродепутатите приветстваха Зелената сделка

Европейският парламент прие своята позиция по така наречената Зелена сделка, която бе представена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Евродепутатите приветстваха пакта и подкрепиха амбициозния устойчив план, който има за цел да преодолее недостига на инвестиции. Те обаче призоваха за адекватно финансиран механизъм за справедлив преход.

Според приетата позиция парламентът настоява предстоящия закон за климата да включва по-амбициозни цели за намаляването на емисиите на ЕС за 2030 г. (55% през 2030 г. в сравнение с 1990, вместо "поне 50% към 55%", както бе първоначално предложено от Комисията). 

ЕС трябва да приеме тези цели достатъчно време преди конференцията на ООН за климата през ноември, подчератават евродепутатите. Те също искат междинна цел за 2040 г. за да се гарантира, че ЕС върви по пътя към достигането на неутралност по отношението на климата през 2050 г.

С цел да се предотврати изместване на въглеродните емисии, породени от различията в амбициите по отношение на климата в световен мащаб, ЕП призовава за механизъм за корекция на въглеродните емисии в границите, съвместими с правилата на СТО, пише investor.bg.
 
Евродепутатите подчертават, че ще изменят всяко предложение за законодателство, за да съответства на целите на Зелената сделка. По-високи цели за енергийна ефективност и възобновяема енергия, включително обвързващи национални цели за всяка държава членка за последното, както и преглед на други законодателства на ЕС в областта на климата и енергетиката са необходими преди юни 2021 г., става ясно от позицията.

Резолюцията бе приета с 482 гласа "за", 136 гласа "против и 95 "въздържал се".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страница ни във Facebook ТУК