Ердоган заплаши, че Турция може да започне нова военна операция в Сирия

Турция не признава и не приема плана на Доналд Тръмп

31.01.2020 | 20:54 Редактор: Юлия Христова
Ердоган заплаши, че Турция може да започне нова военна операция в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Турция може да започне нова военна операция в Сирия, ако ситуацията в Идлиб не получи скорошно разрешение. По думите му Турция няма да стои като безучастен наблюдател на случващото се в Сирия.

Турция не признава и не приема плана на Доналд Тръмп, който ще унищожи Палестина и ще отнеме Ерусалим, категоричен беше Ердоган, пише БНР.

Турският държавен глава отново подчерта, че "Ерусалим е червена линия“ за Турция и допълни:

"Изоставянето на Ерусалим изцяло в израелските кървави лапи ще бъде най-голямо зло не само за живеещите там мюсюлмани и християни, но и за цялото човечество“.

Реджеп Ердоган заяви, че „да бъдат счупени ръцете, протягащи се към джамията „Ал Акса“ в Ерусалим (третото най-свещено място за мюсюлманите) е изискване на вярата и добави, че ако днес тя не бъде защитена, то утре няма да е възможно да се спре посегателство срещу Каабата в Мека (най-свещеното за мюсюлманите място) и срещу Медина. Той призова и християнският свят също да поеме отговорност по въпроса за статута на свещения град, тъй като християните също имат права там.

Турският лидер разкритикува редица арабски държави като Саудитска Арабия, Бахрейн, Оман и Обединените арабски емирства за мълчанието им по въпроса за предложения от американския президент план.

Турция няма проблем с Израел, но възразява срещу израелските действия против правото и справедливостта, допълни Ердоган. Турският президент прибави, че „разбойническа и терористична държава не може да бъде уважавана.“

Реджеп Ердоган съобщи, че по-късно ще разговаря с палестинския президент Махмуд Аббас и с председателя на политическото бюро на радикалното движение "Хамас“ Исмаил Хания.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК