Newsweek: Обама, първият гей президент

Разплаках се, като разбрах, че президентът подкрепя хомосексуалните бракове, пише известният блогър Андрю Съливан.

14.05.2012 | 15:20
Newsweek: Обама, първият гей президент

Със скандална корица, озаглавена "Обама - първият гей президент", излезе новият брой на авторитетното американско списание Newsweek. Преди няколко дни държавният глава се обяви в подкрепа на хомосексуалните бракове. На корицата президентът е изобразен с ореол в цветовете на световното гей движение.

Статията в Newsweek е писана от Андрю Съливан, един от най-известните блогъри в САЩ, който открито признава, че е гей. „Не знам по какви причини Обама е решил да направи това изявление, нито какво точно цели с него. Това, което знам е, че като го чух, се разплаках”, пише Съливан. „Сещам се за всички тези дълги години, в които хора бяха обиждани и унижавани за чувствата, които изпитват. Хиляди от тях не вярваха, че е възможно да бъдат разбрани от обществото и семействата си. Притиснати от предразсъдъците, религиозните и социални окови, тези хора искаха само едно - да се отнасят с тях като с човешки същества... Заради любовта си те губеха работата и жилищата си, бяха гонени и обиждани. Днес обаче светът е друг. Гейовете имат президента на своя страна”, пише Съливан.

Авторът припомня, че Обама до момента не е поемал ангажимент за законодателни промени в подкрепа на гейовете, но смята, че те сами по себе си са достатъчни, за да променят положението на гейовете в обществото.