27 ранени след серия от взривове в Украйна

Атентатите стават седмици преди откриването на европейското първенство по футбол.

27.04.2012 | 14:02
27  ранени след серия от взривове в Украйна

(Обновена в 16:21)

Най-малко 27 души са пострадали, включително девет деца, при серия от взривове в град Днепропетровск в източна Украйна, съобщават световните агенции. Към момента е потвърдена информацията за четири експлозии. Първите два  взрива са били на оживена транспортна спирка, в близост до местно кино. Една от бомбите е била в кошче за боклук. Третият взрив е  бил на площад "Островски", а четвъртата бомба до местно училище

Няма заподозрени за атаките, но президентът Виктор Янукович ги определи като терористичен акт и предизвикателство за цялата нация. Днепропетровск е родното място на бившия украински премиер Юлия Тимошенко, която в момента е в затвора. През последните дни се появиха информации, че тя е била бита и състоянието й е тежко, а ЕС на няколко пъти настоява процесът срещу нея да бъде прекратен.

Във връзка с четирите взрива от прокуратурата образуваха наказателно производство  срещу неизвестен извършител за терористичен акт, съобщи РИА Новости, цитирайки пресслужбата на главния прокурор на Украйна.

Жителите на града са в паника, а по улиците има разположени полиция и спецчасти. От казармите са изкарани и бронетранспортьори. Опозиционен депутат коментира, че властите могат да се възползват от ситуацията и  да ограничат гражданските права.

Всичко това се случва малко повече от месец преди да започне Европейското първенство по футбол в Полша и Украйна. Днепропетровск не е домакин на срещи от турнира.