NASA евакуира МКС заради космически отпадъци

Шестимата астронавти са били евакуирани в спасителни капсули, но реална опасност от сблъсък не е имало, твърдят учени от Nasa.

24.03.2012 | 14:33
NASA евакуира МКС заради космически отпадъци

Екипажът на Международната космическа станция е бил евакуиран в спасителните капсули, заради преминаващи в близост космически отпадъци, съобщава BBC. Според Nasa, те са част от руска ракета и са били засечени в петък, когато вече е било твърде късно, за да може станцията да бъде преместена на безопасно разстояние.

Nasa обяви, че отпадъците не са били достатъчно близо, за да представляват реална опасност, но е било нужно да бъдат взети превантивни мерки за безопасност на екипажа. Това е третият път за 12 години, когато Международната космическа станция е изправена пред проблем с космически боклуци. През юни, частици преминаха на едва 335 метра от платформата.

В момента станцията се обитава от шестима астронавти – трима руснаци, двама американци и един японец. Всички те били предупредени от Земята да се евакуират в две капсули, в случай, че корпусът на Станцията бъде ударен. Скоро след това им е било позволено да се върнат към нормалното си ежедневие.

Според Федералната космическа агенция на Русия, отпадъците са преминали на 23 километра от МКС.

В земната орбита се намират милиони отпадъци, които са резултат от човешка дейност. Те варират в размера си – от съвсем малки частици, до големи компоненти от ракети, излезли от употреба сателити и изхвърлени резервоари за гориво. Всички те се движат със скорост няколко километра в час и могат да нанесат сериозни поражения на Международната космическа станция, в случай че я ударят. От Nasa съобщават, че в момента следят около 20 000 опасни отпадъци.