Азия гълта европейските банкови експерти

Младите специалисти масово мигрират на изток заради понижените заплати в Европа и САЩ.

18.01.2012 | 18:27
Азия гълта европейските банкови експерти

След фалита на Леман Брадърс през 2008, последвалата световна икономическа криза и продължаващата в момента дългова в Европа, много млади специалисти в областта на финансите и банковото дело се насочиха към Азия. Реалността обаче, се разминава с мечтания от мнозина финансов оазис и огромни заплати.
Причината за похода на младите специалисти към азиатския пазар са занижените заплати в банковия сектор в Европа и САЩ. И докато икономическия растеж в Америка и на Стария континент се забавя, мнозина видяха в Азия новата обетована земя на финансовия сектор: стабилен ръст на БВП и все по-високи заплати.
Експертите по управление на персонала споделят, че в момента за едно място в инвестиционна банка например, има около 50 кандидата. От друга страна,  през последните 12 месеца, стойността на новите обяви за първично публично предлагане в Хонконг рязко са се понижили. Слабото представяне на фондовия пазар, съчетано с нисък оборот, също се отразява на трудовия пазар.
Със свиването на печалбите за големите играчи, се наблюдава и друга тенденция- за тези в долната част в стълбата на банковата йерархия изкачването нагоре става още по- дълъг и по-труден процес.