И планината заплака за Ким Чен-Ир

Севернокорейската държавна агенция KCNA разтълкува природни явления, като знак за траур за смъртта на “любимия ръководител".

22.12.2011 | 14:11
И планината заплака за Ким Чен-Ир

“Дори природата скърби за нашия любим лидер. Снежна буря връхлетя планината Пакету в деня на смъртта му, а след това изведнъж утихна. Вълшебно сияние озари склоновете и видяхме “Свещена планина на революцията. Ким Чен-Ир". Такава новина разпространи севернокорейската държавна агенция KCNA. Според нея, ледът на едно от най-големите езера в страната се пропукал, като издал звук, който “разтресъл небето и земята”, за да покаже могъществото на починалия лидер.

Пак по същото време жерав кацнал на паметната плоча на Ким Чен- Ир и застанал в “траурна поза”, за да отдаде почит на неговото дело.

Пропагандата в Северна Корея придобива все по чудовищни размери. Според информационната агенция от деня на смъртта на Ким Чен-Ир, милиони хора са се поклонили пред тленните му останки.

Освен това всички севернокорейци три пъти на ден отдавали почит на починалия си лидер, при това с неутешими ридания.

Междувременно BBC съобщи, позовавайки се на американското разузнаване, че има данни, които показват, че влака на Ким Чен –Ир не е напускал Пхенян.

Това се различава от официалната информация за смъртта му, която гласеше, че той е починал по време на път.

Според мнозина смяната на властта в Северна Корея може да доведе до дестабилизиране на региона. Япония и Южна Корея повишиха бойната си готовност, но и двете страни са категорични, че не искат да влизат в конфликт с Пхенян.