Диктатор в бъдеще време

Новият корейски лидер ще трябва да се доказва пред военните, което според западни наблюдатели буди тревога.

19.12.2011 | 10:41
Диктатор в бъдеще време

За съществуването на Ким Чен-ун светът разбра от мемоарите на бивш готвач на Ким Чен-Ир. Дълго време единственото известно изображение на третия син на севернокорейския диктатор бе снимка от средата на 90-те, когато той е 11-годишен.

Животът на Ким Чен-Ун си остава загадка и до днес. Така например няма ясни сведения кога е роден. Предположенията са за 1982 или 1983, но официална информация няма.

Звездата на Ким Чен-Ун започва да изгрява по начин, характерен за средновековните владетелски династии.

Първородният син на Ким Чен-Ир - Чен Нам - губи благоволението на баща си след международен скандал през 2001. Тогава той е заловен с фалшив паспорт при опит да влезе в Япония. Вторият син, според сведенията на готвача Ким Чен Чул, пък бил прекалено изнежен и поради тази причина е пренебрегнат от баща си.

Разочарован от по-големите си синове, Ким Чен-Ир започва да налага Ким Чен-Ун.

Макар и доста млад - на около 26 години по това време - Чен-Ун е назначен в ръководството на Корейската работническа партия, получава и ранг на генерал. През 2010 официално е обявен за наследник.

Веднага след смъртта на Ким Чен-Ир, ръководството на партията посочи именно сина му за новия лидер на Северна Корея.

Идването му на власт е посрещнато с мобилизации и бойни тревоги, както в Япония, така и Южна Корея.

Информацията за Ким Чен-Ун е толкова малко, че на практика не е ясно как възнамерява да управлява силно милитаризираната страна.

„Навлизаме в изключително опасен период”, коментира пред New York Times професор Джим Уолш, който се е срещал няколко пъти с представители на режима в Северна Корея, като част от изследванията си.

Според него Ким Чен-Ун е млад лидер, който тепърва трябва да се докаже, особено пред военните.

Уолш предупреждава, че това може да доведе до непремерени действия, с много сериозни последствия за сигурността в Южна Азия.

Мечтата на Ким Чен-Ир беше да се сдобие с ядрено оръжие. Според различни доклади на Международната агенция за атомна енергия, Северна Корея разполага с мощности да си произведе такова.

Все още не е ясно какви ще са първите стъпки на  Ким Чен-Ун, но на този етап светът няма основание да очаква нещо добро.