Тайланд понижи прогнозата за ръст

Най-сериозните наводнения в последните 50 години бяха предизвикани от необичайно силните валежи през годишния сезон на мусона, започнал от началото на юли.

28.10.2011 | 19:19
Тайланд понижи прогнозата за ръст

Наводненията в Тайланд станаха причина Централната банка на страната да понижи наполовина икономическата си прогноза за годината. Втората по големина икономика на Югоизточна Азия се очаква да отбележи ръст от само 2,6%, вместо прогнозираните досега над 4,1%.
Очаква се през ноември Централната банка в Бангкок да намали още оценките си за годината.
Засегнати са всички сектори на икономика - от селското стопанство до индустриалните сектори. Потреблението и частните инвестиции също се очаква да бъдат повлияни от негативните тенденции.
„Ако икономиката продължи да боксува  е много вероятно Централната банка да облекчи валутната си политика,“ отбеляза заместник-управителят на трезора, цитиран от Bloomberg.
Жителите на северните квартали на Бангкок продължават да се евакуират след призива на властите за очаквано повишение на водите на река Чао Прая, над сегашните 2,5 метра.
12-милионната столица на Тайланд, която произвежда над 40% от БВП на страната, е застрашена от нова вълна от север. Приливът  ще съвпадне с годишното повишение на нивото на реката заради мусонните дъждове.
Правителственият кризисен център съобщи, че отваря евакуационни центрове в 8 провинции, които могат да поемат между 100 и 200 000 души.
Най-сериозните наводнения в последните 50 години бяха предизвикани от необичайно силните валежи през годишния сезон на мусона, започнал от началото на юли. Над 2,5 млн. души са потърпевши на бедствието.