България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Балканите са сборна точка на радикалния ислям

В продължение на 30 години рушим разузнаването си, категорични бяха Боян Чуков и Христо Смоленов пред Bulgaria ON AIR

06.09.2017 | 09:24 Редактор: Иван Берберов
Експерти: Балканите са сборна точка на радикалния ислям

От отчета на Националната разузнавателна служба стана ясно, че кадровият проблем все още не е преодолян, бюджетът от 23 милиона недостига, но пък източниците на информация са се увеличили. Информацията, която Агенцията е събрала, е придобита по линия на противодействие на тероризма, трансграничната организирана престъпност и факторите, оказващи катализиращо влияние върху миграционните процеси.

Според експерта по сигурност Боян Чуков и експерта по антитероризъм Христо Смоленов Балканите са "база" или събирателна точка на целия радикален ислямски тероризъм в Европа.

"Естествено, че има терористични клетки в България. Защо около държавата ни всичко ври и кипи, а при нас е тихо? Докладът на НРС сочи, че има проблем с кадрите. В продължение на 30 години рушим разузнаването", отбеляза Чуков в студиото на "България сутрин". 

И добави, че сведенията от доклада, че разузнаването ни работи с чуждестранни такива не е никаква утеха, защото нашата Агенция не може да предложи ценна информация за този обмен, тъй като е недофинансирана и с липса на кадри. 

А Смоленов заяви пред Bulgaria ON AIR, че Европа има нужда от нова общодържавна институция, която да се бори с тероризма.