Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Много смущения": Румен Петков скептичен към антикорупционния проектозакон

Предвижда се новото звено да ползва абсолютно безконтролно СРС-та, заяви бившият вътрешен министър

29.08.2017 | 20:27 Редактор: Мария Аладжова

Новият проект за Закон за противодействие на корупцията, подготвен от правосъдното министерство, буди "много смущения". Това каза в "Денят ON AIR" бившият вътрешен министър на страната и политик от АБВ Румен Петков.

По думите му проектозаконът по никакъв начин не третира висшето финансово разузнаване, т.е. комисията, която ще проверява лицата, заемащи висши публични длъжности, няма да има отношение към контрола на паричните потоци, в това число и на прането на пари:

"Начинът, по който е подготвен прокетозаконът, отделни негови празнотии и отделни негови конкретни членове, създават впечатлението за един стремеж да се създаде не просто мегаорган,а един орган, който да не подлежи на контрол, орган който да има усещането за самодостатъчност, без същевременно да изчерпва необходимите правомощия", поясни Петков.

Според него предвижданият независим антикорупционен орган е обречен на невъзможност да си свърши работата поради структурни несъвършенства.

Паралелно с това независимата комисия няма да има комуникация с дирекция "Главен инспекторат" към Министерския съвет, нито пък с инспекторатите на другите министерства. Именно те се явяват първо органите, които трябва да се борят с корупцията във ведомствата, подчерта Петков.

"Това, което се предвижда в този проекто-текст, е да се ползват специални разузнавателни средства. Начинът, по който е записано, всъщност предполага да се изгради трета дирекция. Ние сега имам една дирекция Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), имаме такава дирекция в Агенцията за национална сигурност и тук ще направим трета дирекция.

Такъв е записът в закона - прилагане на специални разузнавателни средства. И нещото, което за мен е най-възмутително - и ДАТО, която е вън и независима от МВР и ДАНС, и звеното в Агенцията за национална сигурност - те подлежат на контрол от Бюрото за контрол на СРС-та.

Тук, в този закон, няма такова предвиждане, т.е. създава се възможност да имаме едно звено, което са ползва абсолютно безконтролно специални разузнавателни средства", посочи още Петков.