България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Червени меса и желязо, за да се предпазим от анемията

Хематологът д-р Иван Дамянов за симптомите и превенцията пред Bulgaria ON AIR

11.04.2017 | 10:04 Редактор: Тодор Петров
Червени меса и желязо, за да се предпазим от анемията

В минутите за здраве в "България сутрин" днес говорихме за анемията. Заболяването е свързано с недостиг на червени кръвни телца или хемоглобин в кръвта – заедно или поотделно. Това причинява намалена способност на кръвта да пренася кислород към тъканите. 

Има полови различия в нормалните стойности на кръвните показатели при мъжете и при жените. Анемията може да бъде симптом и за други заболявания. 

Повече за анемията научихме от хематолога д-р Иван Дамянов, с когото разговаря репортерът на Bulgaria ON AIR Борислав Петров.

"След като се установят симптомите на анемията, трябва да с епотърсят причините, тъй като тя е израз на друго заболяване. Типичните симптоми са преди всичко умора, отпадналост, световъртеж, сърцебиене и главоболие", обясни специалистът. 

Според д-р Дамянов често тези симптоми се наблюдават през пролетта. Ако те се засилват във времето обаче, е необходимо да се направят нужните изследвания, за да разберем дали имаме анемия, стана ясно още от думите му.

"Трябва да се определи какъв тип е анемията, за да се определи и подходът на лечение. Не бива при всяка анемия да се дава безразборно желязо. Има и случаи, в които желязото може да навреди", предупреди експертът.

В повечето случаи той препоръчва да се консумира телешко и свинско месо, тъй като усвояването на желязото от червените меса е по-физиологично. 

"След това са растителните продукти. От тях лещата и булгурът съдържат най-много желязо. В нашите географски ширини е по-трудно да си вегетарианец", сподели още д-р Дамянов.