България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Донка Байкова: Не мислете за диети, а за баланс при храненето!

През 2017 г. месото ще бъде повече като гарнитура към зеленчуците и салатите, отбеляза диетоложката в "България сутрин"

31.01.2017 | 07:57 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Донка Байкова: Не мислете за диети, а за баланс при храненето!

При храненето също има мода и модни тенденции, потвърди диетологът проф. д-р Донка Байкова в предаването "България сутрин". Тя посъветва зрителите на Bulgaria ON AIR да не мислят за диети, а за баланс и да хапват спрямо биологичния си часовник, а не емоционалния.

"Да, има мода и има модни тенденции като във всичко - като при дрехите, във външния ни вид, но има и някои моменти, които ни връщат към природата, към "нашенския" модел на хранене, към регионалните храни и напитки, с които организмът на българина е свързан, тъй като през годините има изградени ензимни системи за доброто им усвояване, храносмилане, за доброто самочувствие и тонус", обясни проф. д-р Байкова.

Диетоложката коментира тенденциите при храненето за 2017 г. По думите й месото ще бъде повече като гарнитура към зеленчуците и салатите, в малки порции. 

"Тоест вече не е толкова модерно "веганското", "вегетарианството" и едно модно течение "не, моля аз не ям месо", а сега е "ако ям месо, то е в малки количества - защо да не го ям, мозъкът има нужда от него, мускулната система", но без да се прекалява", посочи проф. д-р Байкова.

На второ място се наблюдава "завръщане" към киселото мляко и млечно киселите продукти, напитки, айрян, добави проф. д-р Байкова. По думите й на трето място са регионалните зелени зеленчуци - киселец, лапат, коприва. Има присъствие на зърнените храни, добави тя.

"Тенденцията е да не мислим какво ядем, да се обърнем към себе си и апетитът определя храненето ни като модел на личността. Връщаме се към едно персонализирано и индивидуално хранене. Това означава, че производителите започват да се съобразяват с нас - тоест избират такива семена в хляба ни, които да са по-бедни на глутен, избират по-качествени рецептурни съставки на храните без ГМО, защото ние такива предпочитаме", коментира още проф. д-р Байкова.

Диетоложката сподели, че много й харесва и завръщането на тенденцията на бавното хранене, както и към топлите храни, към супата. Тя коментира още, че пет дни в седмицата човек може да си позволява каквото му се яде, но е хубаво в менюто му да има поне два пъти седмично изцяло постни храни.