При храненето също има мода и модни тенденции, потвърди диетологът проф. д-р Донка Байкова в предаването "България сутрин". Тя посъветва зрителите на Bulgaria ON AIR да не мислят за диети, а за баланс и да хапват спрямо биологичния си часовник, а не емоционалния.
"Да, има мода и има модни тенденции като във всичко - като при дрехите, във външния ни вид, но има и някои моменти, които ни връщат към природата, към "нашенския" модел на хранене, към регионалните храни и напитки, с които организмът на българина е свързан, тъй като през годините има изградени ензимни системи за доброто им усвояване, храносмилане, за доброто самочувствие и тонус", обясни проф. д-р Байкова.
Диетоложката коментира тенденциите при храненето за 2017 г. По думите й месото ще бъде повече като гарнитура към зеленчуците и салатите, в малки порции.
"Тоест вече не е толкова модерно "веганското", "вегетарианството" и едно модно течение "не, моля аз не ям месо", а сега е "ако ям месо, то е в малки количества - защо да не го ям, мозъкът има нужда от него, мускулната система", но без да се прекалява", посочи проф. д-р Байкова.
На второ място се наблюдава "завръщане" към киселото мляко и млечно киселите продукти, напитки, айрян, добави проф. д-р Байкова. По думите й на трето място са регионалните зелени зеленчуци - киселец, лапат, коприва. Има присъствие на зърнените храни, добави тя.
"Тенденцията е да не мислим какво ядем, да се обърнем към себе си и апетитът определя храненето ни като модел на личността. Връщаме се към едно персонализирано и индивидуално хранене. Това означава, че производителите започват да се съобразяват с нас - тоест избират такива семена в хляба ни, които да са по-бедни на глутен, избират по-качествени рецептурни съставки на храните без ГМО, защото ние такива предпочитаме", коментира още проф. д-р Байкова.
Диетоложката сподели, че много й харесва и завръщането на тенденцията на бавното хранене, както и към топлите храни, към супата. Тя коментира още, че пет дни в седмицата човек може да си позволява каквото му се яде, но е хубаво в менюто му да има поне два пъти седмично изцяло постни храни.
Георгиев за кораба KAIROS: Евакуирана е голяма част от екипажа
Зеленски от Лондон: Ако Русия отново започне войната, какво ще направят нашите партньори
Yettel обнови инсталацията "Огледай се" с аудио разказ и послания срещу дезинформацията
Потребителската кошница поскъпва: С 1 лев за седмица, вече достига 100 лв.
Как влияе на психиката работата от вкъщи?
Инсулинова резистентност и метаболитен синдром – как са свързани?
УМБАЛ „Лозенец“ с безплатни кардиологични прегледи за жени от 15 до 19 декември
Зъбен абсцес – нелекуването му води до опасни последствия!
Учените са изумени: Кометата 3I/ATLAS носи ключова за живота молекула
Компактна и ярка: Hubble снима блестяща синя галактика
SpaceX ще построи две стартови площадки за Starship на Кейп Канаверал
На 9-10 декември се очакват силни магнитни бури
Мощно земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Япония
Второ издание на инициативата "(НЕ) Сам вкъщи" подготвят в Общинския приют за кучета
Осъдиха 56-годишен варненец за държане на голямо количество алкохол без акцизен бандерол
Хванаха за ден 35-ма шофьори с алкохол или наркотици
От Българския лекарски съюз скочиха срещу Бюджет 2026
Пред Джером Пауъл стоят трудности, които ще застигнат и наследника му
Human Rights Watch: Въглищата са гориво за токсичен въздух в България
Шнабел от ЕЦБ заяви, че е готова да наследи Лагард, ако бъде помолена
ЕС: Meta ще предлага избор за персонализираните реклами във Facebook и Instagram