Кои са храните, които не трябва да ядете за закуска?

Вижте списък с петте най-нездравословни храни и обратният - с най-полезните

26.08.2016 | 17:49 Редактор: Ирина Георгиева
Кои са храните, които не трябва да ядете за закуска?

Понякога е трудно да намерим време за закуска, а да не говорим, тя да бъде здравословна и балансирана, пише The Daily Mail.

Когато миналата седмица американски диетолог заяви, че не трябва да се закусва с банани заради високото съдържание на захар в плода, това дойде като удар.

Въпреки това любителите на банани не трябва да се страхуват, защото според британския диатолог Роб Хобсън това не е вярно. Той състави списък с петте най-добри и най-лоши закуски.

Петте най-добри закуски

Според Роб Хобсън, няма проблем сутрин да се ядат банани, което рязко контрастира на мнението Дарил Гиофре, който е създател на анти-киселинна диета. Дарил коментира за списание Byrdie, че яденето на банан за закуска няма да осигури достатъчно енергия за деня, тъй като 25 на сто от него е захар.

"Ще ви даде бърз тласък, но скоро след това ще сте изморени и ще чувствате глад", обяснява той.

Роб отвръща, че никога не би посъветвал някой да не яде плодове.

"Всички плодове съдържат ценни оздравителни хранителни вещества, в това число витамини, минерали и фитонутриенти, които ни предпазват от заболявания", уточнява Роб.

Той казва, че плодовете трябва да се ограничават единствено, когато са под формата на сокове и шейкове - можете да изпивате само по един на ден.

Бърканите или яйцата на очи, придружени с пълнозърнест хляб и запечени домати, са сред най-здравословните храни за закуска, смята Роб.

"Според мен яйцата са най-добрата закуска", споделя той.

"Те са с високо съдържание на протеин и хранителни вещества, съдържат витамин B, който превръща храната в енергия за тялото. Яйцата ви държат сити до обяд и са чудесен избор за тези, които искат да отслабнат. Според проучвания тези, които избират тази закуска - консумират по-малко храна през деня", обяснява той.

В списъка с полезните храни, Роб добавя още две закуски с яйца - яйца на очи в пикантен доматен и пиперен сос, както и пушена сьомга, спанак и варени яйца.

Според Роб, добра закуска е авокадото върху препечена филийка, поръсено с лют червен пипер. 

Сред здравословните храни се нарежда каша от банан, други плодове и ядки.

"Плодове в комбинация от високо съдържание на фибри, въглехидрати, протеини и здравословни мазнини увеличава приема на хранителни вещества и поддържа стабилни нива на кръвната захар," посочва той.

Петте най-лоши закуски

Зърнените блокчета трябва да се избягват по време на закуска, подчертава Роб. Според него все пак, ако ги харесвате - направете си собствени и намалете количеството захар в тях. Това може да стане като добавите кокосово масло, ванилия, сушени плодове или канела.

"Не съм голям фен на зърнените блокчета, тъй като почти винаги съдържат прекалено много захар", уточнява той.

"Често са богати на витамини и минерали, но има и по-добър начин да се снабдите с тях", твърди той.

Британският диетолог не е привърженик и на закуските, които включват напитки с фибри. Зърнените храни с много захар също трябва да се избягват, добавя той. Според него тази захар трябва да бъде заменена от плодове и ядки.

"Няма нищо лошо в пресния хляб, независимо дали е пълнозърнест, ръжен, със сода или квас, тъй като е чудесен източник на фибри", добавя той.

Пакетираният хляб не е толкова обогатен с хранителни вещества като желязо, коментира Роб и добавя, че трябва да се избягва или ограничи.

На последно място, Роб предупреждава, за подсладената овесена каша.