България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Велислав Георгиев, диетолог: Здравето е ред, а болестта безпорядък!

Вижте кои са вредните диети, които трябва да забравим и храните, подходящи за подсилване на имунната система

26.09.2016 | 09:55 Редактор: Луиза Божинова
Велислав Георгиев, диетолог: Здравето е ред, а болестта безпорядък!

Балансът е това, което ни дава здравето. Ако човек се храни небалансирано и консумира само определени продукти, може да се стигне до недохранване и дефицити. От друга страна пък прехранването, затлъстяването, "дебелите хора" боледуват повече, имунитетът им е по-слаб. Здравето е ред, а болестта е безпорядък.

Това коментира диетологът Велислав Георгиев в предаването "България сутрин".

Той съветва да се консумират сезонните плодове и зеленчуци, но когато те свършат, е по-добре да използваме парникови или внесени от южните държави, отколкото да не използваме изобщо. "Ако през лятото и есента консумирате плодове и круши, пък те свършат, през зимата си вземете мандарини и портокали", каза Георгиев.

По думите му универсална диета няма. Може да има общовалидни препоръки, но ако се прави диета, тя трябва да бъде съобразена с особеностите на индивида.

"Това го определяме като правим клинични изследвания на кръв и урина, които ни показват какъв да бъде състава на определен хранителен режим. Ако говорим за гладуване или здравословно отслабване, едната цел е да има умерена и постепенна редукция на теглото и другият компонент - метаболитният баланс", заяви диетологът в ефир.

"Постенето е една хубава традиция, защото в повечето случаи хората прекаляват с консумация на тестени, мазни храни и месо. В миналото хората са се хранели по-здравословно", допълни той.

Като съвети за подсилване на имунната система Георгиев изброи: балансирано хранене на първо място, приемането на достатъчно вода (между 30-40 мл. на килограм), хранене по часове, да не се преяжда  и консумация на плодове и зеленчуци.