България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Диетолози съветват: Постете правилно, хранете се балансирано

Проф. д-р Донка Байкова и Яна Данаилова са на мнение, че преходът към вегетариански модел на хранене трябва да става плавно

28.02.2017 | 07:50 Редактор: Луиза Божинова
Диетолози съветват: Постете правилно, хранете се балансирано

Великденските пости вече започнаха и ще продължат 40 дни, но могат ли те да повлияят зле на организма ни?

Специалистът по хранене и диетика проф. д-р Донка Байкова и нутриционистът и инструктор по йога и веган Яна Данаилова са на мнение, че рязката промяна на модела на хранене би бил стрес за организма. Поради тази причина те съветват преходът да става плавно. 

"Най-напред оставихме месото на Месни Заговезни, на Сирни Заговезни за последно ядохме рибата, яйцата и кравето масло и сега вече можем да минем към един вегетариански модел на хранене", сподели проф. д-р Донка Байкова в предаването "България сутрин". 

Яна Данаилова посочи, че дори хората, които преминават към веган начин на хранене също правят своя преход.

"Минава се през различните форми на вегетарианство, докато се стигне до най-строгата, когато се отказваме от всички храни от животински произход", поясни нутриционистът пред Bulgaria ON AIR.

Данаилова обясни, че условието при постенето е то да бъде балансирано и разнообразно. По думите й, ако преминем към хранене само с ориз, картофи и хляб, със сигурност има опасност за здравето ни.

Проф. д-р Байкова посъветва хората, които за пръв път се подлагат на пост, да закусват пълнозърнеста храна (зърнен микс, овесени ядки), на обяд да консумират бобова и зърнена храна в един прием, за вечеря - едно голямо зеленчуково блюдо, а през цялото време да приемат два пъти повече от обичайно зеленчуци и плодове.

Целия разговор вижте във видеото: